Εργαζόμενη μονογονέας: οι προκλήσεις & οι λύσεις
“Στην Ελλάδα του 2015, στην Ελλάδα της Ευρώπης, θα περίμενε κανείς ότι το να είσαι νέος ιατρός και μονογονέας φαντάζει εύκολο. Θα πίστευε κανείς ότι έχεις ένα νομοθετικό πλαίσιο που σε προστατεύει να πορευτείς με αξιοπρέπεια τόσο ως γιατρός όσο και ως γονιός. Η αλήθεια ωστόσο είναι τελείως διαφορετική ..
Όταν ξεκίνησα την ειδικότητα, έπρεπε να καταφέρω ταυτόχρονα δύσκολα και συνάμα σημαντικά πράγματα:Επιμέλεια παιδιού μαζί με Γονική Μερίμνα, Εκπαίδευση, Ευθύνη Δουλειάς και Σπιτιού…
Χωρίς να μοιράζομαι το βάρος των ευθυνών με κάποιον άλλον,στην προσπάθεια να ισορροπήσω χωρίς να λυγίσω, άρχισα να ψάχνω αναγκαστικά για το αυτονόητο, νομοθετική στήριξη.
Τα πρώτα άρθρα που διάβασα μου προκάλεσαν χαμόγελο, γιατί μόνο έτσι δεν είναι η καθημερινότητα στην πραγματικότητα.
π.χ «Είσαι μονογονέας- δεν είσαι μόνος!
Η πολιτεία είναι δίπλα σας κάθε στιγμή για να σας προσφέρει την υποστήριξη που χρειάζεσαι»… ή «τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί στοχεύουν στη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επίπεδου διαβίωσης και περιλαμβάνουν επιδόματα» Κοροϊδευόμαστε ;
–Το μηνιαίο επίδομα 44 ευρώ(!) προϋποθέτει ότι το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 235 ευρώ.
–Το σχολικό επίδομα 300 ευρώ σε ετήσια βάση δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ετησίως.
-Επιπλέον, μονογονεϊκή άδεια 6 μέρες το χρόνο με αποδοχές και έτσι ξαφνικά αποφασίζουν ότι οι ειδικευόμενοι πρέπει να τις υπηρετήσουν στο τέλος.
Θα μπορούσα να πω ακόμα πάρα πολλά παράλογα και αρνητικά, αλλά θα μείνω στα θετικά!
Γιατί μόνο όταν κοιτάμε μπροστά μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.
Καταρχάς να διευκρινίσω ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία με το Ν. 3838/2010 (ΦΕΚ 49/Α/24.3.2010) (παρ. 6 του άρθρου 29) «γονέας μονογονεϊκής οικογένειας νοείται ο γονέας εκείνος ο οποίος ασκεί εν τοις πράγματι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων», που σημαίνει ότι αναγνωρίζει ως μονογονείς ΜΟΝΟ τους χήρους/χήρες και τις άγαμες μητέρες ή όσους υιοθετούν τέκνο μόνοι(που έχουν αποκλειστικά τη γονική μέριμνα ), όπως ΚΑΙ διαζευγμένοι αλλά στους οποίους για κάποιους πολύ σοβαρούς λόγους έχει αφαιρεθεί η γονική μέριμνα από τον ένα γονέα (λόγω παραβατικής η κακουργηματικής συμπεριφοράς).
Οι διαζευγμένοι που η γονική μέριμνα ασκείται και από τους δύο γονείς – ΔΕΝ θεωρούνται μονογονείς .”
*[Πατήστε εδώ για να δείτε τη συγκεντρωτική νομοθεσία για τους Ιατρούς-γονείς]
“Δυστυχώς αυτή η έννοια και αυτή η ομάδα Μονογονέων που ολοένα μεγαλώνει είναι ξεχασμένη στη χώρα μας, σε σχέση με άλλες χώρες.
Θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν οι αρμόδιοι φορείς ότι η έννοια «μονογονεις» ( είτε αυτή η απόφαση είναι ηθελημένη , είτε όχι ..) έχει τα δικαιώματά του, την αξία του, γιατί αντιμετωπίσουν μόνοι τους με ΚΟΥΡΑΓΙΟ , υπομονή, αλλά και με επιμονή τις υπερβολικά δύσκολες καθημερινές υποχρεώσεις και καταστάσεις, τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Αυτή την εποχή η απόφαση να γίνεις γονιός από μόνη της είναι δύσκολη, πόσο ακόμα πιο μεγάλη είναι η απόφαση να είσαι μονογονέας .
Και ακόμα περισσότερο για εμάς τους ιατρούς που ασκούμε ένα δύσκολο επάγγελμα και ειδικά οι ειδικευόμενοι ιατροί με απεριόριστο διάβασμα, με ωράρια πολλές φορές πάνω από τις δυνάμεις μας, με απλήρωτες εφημερίες για μήνες, με αστείο μισθό και χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από το νομοθέτη.
Με αυτά τα κίνητρα και έχοντας όραμα ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας, αποφάσισα να ιδρύσω μια ομάδα, έναν Πανελλήνιο Σύλλογο- Σωματείο, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ΜΕ ΣΚΟΠΟ την διεκδίκηση δικαιωμάτων (εργασιακών, κοινωνικών), την προώθηση θεμάτων για ουσιαστικές παροχές στους γιατρούς με μονογονεϊκές οικογένειες, καταπολέμηση διάκρισης και άλλα θέματα που αφορούν στην μητρότητα/πατρότητα.
Σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαι μόνη μου! Η ανταπόκριση αρκετών συναδέλφων μου είναι συγκινητική και όλοι μαζί θα ανατρέψουμε τους απαρχαιωμένους νόμους και να εξαλείψουμε κάθε φόβο, κάθε ανασφάλεια των νέων κυρίως ιατρών γονέων, μονογονέων, εγκυους .
Ευελπιστώ σε στήριξη και από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών(ΙΣΑ), κ.Γιώργο Πατουλη, αλλά και από το υπ.Εσωτερικων (διεύθυνση ισότητας φύλων) , καθώς και από το υπ.Υγείας (διεύθυνση Προστασίας Οικογένειας).
Το αδύναμο σημείο κάθε μονογονέα είναι η ανασφάλεια..Γι’ αυτό πρέπει να γίνουν πολλά βήματα και να υπάρχει συνέπεια με καθημερινά έργα τόσο για τη διασφάλιση της ευαίσθητης αυτής ομάδας όσο και για τη μέγιστη διευκόλυνση της καθημερινότητας της.
Γιατί ΕΜΕΙΣ είμαστε τα θεμέλια των παιδιών μας, και τα παιδιά μας – είναι η ΔΥΝΑΜΗ μας!”
Βικτώρια Γεωργιάδη (e-mail: dr.gvictory@hotmail.com)
Ειδικευόμενη Ιατρός Παθολογίας
Μέλος επιτροπών ΙΣΑ («Ειδικευομένων» και «Νέων Ιατρών»)
Αποτελέσματα Επικουρικών του Δεκεμβρίου 2014 Φοράω μπλε τζην στις 28/2: Ημέρα των Σπανίων Παθήσεων