Στοιχεία για τη Νοσηλευτική στην Ελλάδα
Χθες ήταν η παγκόσμια μέρα του Νοσηλευτή. Σήμερα, σας παραθέτουμε στοιχεία έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σύστημα δημόσιας υγείας στην Ελλάδα που αφορούν μεταξύ άλλων και στο νοσηλευτικό δυναμικό των δημόσιων νοσοκομείων. Τα νούμερα (δυστυχώς) μιλάνε από μόνα τους:
- Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με το μικρότερο αριθμό νοσηλευτών στη ΕΕ ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία και την Κύπρο. Με βάση στοιχεία αντίστοιχης μελέτης του 2012, 8 νοσηλευτές αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε πληθυσμό 1000 κατοίκων (όχι ασθενών).
- Σε κάθε ιατρό στην ΕΕ αντιστοιχούν κατά μέσο όρο έως 4 νοσηλευτές. Στην Ελλάδα, αντιστοιχεί λιγότερος από 1 νοσηλευτή ανά ιατρό.
- 11% των νοσηλευτών στην Ολλανδία δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τις συνθήκες εργασίας τους. Στην Ελλάδα το ποσοστό αγγίζει το 56%.
- Άλλο ένα εξίσου υψηλό ποσοστό που διεκδικεί η χώρα μας αφορά στην κόπωση των νοσηλευτών (burnout syndrome).
Tα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η μελέτη είναι τα προφανή. Δηλαδή, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, το εργασιακό περιβάλλον, τόσο από πλευράς υποδομών όσο και ανθρώπινου δυναμικού, συνδέεται άμεσα με την ικανοποίηση του νοσηλευτών και την βελτίωση της φροντίδας/ικανοποίηση των ασθενών.
Τα δικά μας συμπεράσματα έχουν μια πιο ανθρώπινη διάσταση: Ευτυχώς, μερικά επαγγέλματα εξακολουθούν, παρά τις αντίξοες συνθήκες, να παραμένουν λειτουργήματα.
Στην Καλιφόρνια, η ψήφιση νόμου που ορίζει αυστηρά την αναλογία νοσηλευτών/ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα, οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των προσλήψεων νοσηλευτών. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να ψηφιστεί ένας τέτοιος νόμος;
Κλείνουμε με την ελπίδα να αλλάξουν τα πράγματα και με το πόστερ του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών προς τιμή της 12ης Μαΐου.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΔΕΡΗ
Παγκόσμια ημέρα δωρεάς ημερομισθίου στη φιλανθρωπία Επικουρικά (δύο) ως 21/5/15