Σκοτεινή επιστράτευση και στρατολόγηση των νέων Ιατρών
Κάτω από το ραντάρ έχουν περάσει το τελευταίο διάστημα νόμοι και αποφάσεις του υπουργείου Υγείας που θα βομβαρδίσουν πάλι τους εναπομείναντες νέους Ιατρούς της Ελλάδας.
1. ΠΡΩΤΗ ΔΙΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ:
Το Αγροτικό είναι πλέον υποχρεωτικό για τους πολίτες, ενώ Ιατροί φαντάροι θα υποχρεωθούν να καλύψουν τα κενά σε Κέντρα Υγείας και Περιφερικά Ιατρεία.
«Μα καλά», θα μας πείτε, «αφού υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, γιατί να μην χρησιμοποιήσουν τους φαντάρους για να βοηθήσουν την Περιφέρεια;».
Διότι υποχρεώνεις πολίτες Ιατρούς να αφήσουν την εργασία, την καριέρα, και την οικογένειά τους για να καλύψουν μια έμμισθη θέση Αγροτικού δωρεάν (και χωρίς άδεια).
Είναι ήδη παράλογη η υπάρχουσα στρατιωτική θητεία των Ιατρών, όπου αναγκάζονται επί ένα έτος να προσφέρουν την εξειδικευμένη επαγγελματική τους ιδιότητα δωρεάν σε κάποια μονάδα.
Θέλεις Ιατρό στις μονάδες; Βάλε μόνιμους Στρατιωτικούς Ιατρούς.
Θέλεις να εκπαιδεύσεις στρατιωτικά έναν πολίτη Ιατρό; Κάνε ακριβώς αυτό – όχι να τον υποχρεώνεις να σου παρέχει τις Ιατρικές του υπηρεσίες δωρεάν σε κάποια μονάδα ή να κάνει εφημερίες στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Δεν έχει κανένα στρατιωτικό όφελος αυτό για εκείνον ή για την Ελλάδα σε περίπτωση πολέμου.
Θέλεις Αγροτικούς Ιατρούς και κανείς δεν πάει (παρά το ότι το μετέτρεψες σε υποχρεωτική υπηρεσία); Δώσε τους ένα λόγο για να πάνε. Δώσε κίνητρα πραγματικά. (τα «μπόνους» που δίνουν ορισμένοι δήμοι για να προσελκύσουν Ιατρούς με τα σλόγκαν «τσάμπα φαγητό και σπίτι» είναι απλά ντροπιαστηκά).
Όταν οι νέοι είναι ήδη με το ένα πόδι στην εξώπορτα, δεν μπορείς να τους σπρώχνεις με το να τους υποχρεώνεις να απομονωθούν σε κάποιο χωριό με άθλιες, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά, συνθήκες και 800 ευρώ μισθό.
Δεν μπορείς επίσης να βάζεις τους ίδιους τους Ιατρούς, που δεν θέλουν να κάνουν έμμισθο Αγροτικό, να σου δουλεύουν τσάμπα στη θέση αυτή φορώντας την παραλλαγή.
Απαράδεκτη η πρόταση αυτή του προέδρου του ΠΙΣ (πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό ρεπορτάζ). Δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση του νέους Ιατρούς, ούτε ποτέ τους συμβουλεύτηκε.
2. ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ:
Οι Επικουρικοί Ιατροί θα τοποθετούνται ανά ΥΠΕ χωρίς να επιλέγουν νοσοκομείο ή πόλη, εκεί όπου θέλει το Υπουργείο.
«Και πάλι», θα μας πείτε «αφού προκηρύσσονται ξανά και ξανά κάποιες θέσεις Επικουρικών και δεν δηλώνει κανείς, γιατί να μην καλυφθούν οι ανάγκες με αυτόν τον τρόπο;».
Η Επικουρική θητεία είναι ούτως ή άλλως μια κίνηση καθόλου δελεάζουσα για τους νέους. Γιατί να μεταναστεύσεις προς μια απομακρυσμένη μονάδα Υγείας, να εφημερεύεις 15-30 μέρες το μήνα, να παίρνεις 1000 ευρώ και να χαλάς 1500 σε έξοδα και εφορίες; Καλύτερα να μεταναστεύσεις προς το εξωτερικό για το διάστημα αυτό, να δουλέψεις στα καλύτερα νοσοκομεία της Ευρώπης, να αποκτήσεις σημαντική επαγγελματική εμπειρία (και μόρια για την πρόσληψη σου στην Ελλάδα), και να αμείβεσαι με τριπλάσιο ή τετραπλάσιο μισθό. Γι αυτό και έχουν φύγει σε Αγγλία-Γερμανία-Σουηδία δεκάδες χιλιάδες Ιατροί τα τελευταία λίγα χρόνια.
Πολλοί «επιμένουν Ελληνικά» και προτιμούν μια θητεία Επικουρικού γιατί πιθανώς θέλουν να προσπαθήσουν να μονιμοποιηθούν σε ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο της Περιφέρειας ή για να είναι πιο κοντά στην οικογένειά τους.
Παίρνει το υπουργείο λοιπόν το τελευταίο αυτό κίνητρο και το πετάει στα σκουπίδια: οι Επικουρικοί θα δηλώνουν μια ΥΠΕ και θα τοποθετούνται οπουδήποτε σε αυτήν.
Για παράδειγμα, αν ήθελε κάποιος να δηλώσει Επικουρικό στο νοσοκομείο «Αττικόν», θα δηλώνει την 1η ΥΠΕ και το πιθανότερο να τοποθετηθεί στην Χίο ή τη Μυτιλήνη.
Θα πρέπει δηλαδή να παίξει Τζόκερ με τη ζωή του και την επαγγελματική του εξέλιξη.
Δείτε εδώ την ανακοίνωση του υπουργείου.
Διαβάστε και την αντίδραση της ΕΓΕΣΥΚ Κέρκυρας.
3. ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ (ΧΑΛΑΣΜΕΝΗ) ΤΟΥΡΤΑ:
Κόβονται τα έξοδα για τις μετακινήσεις εκτός έδρας για όλο το προσωπικό.
«Εε, τώρα», θα μας πείτε ξανά, «για 15 ευρώ κάνετε θέμα τώρα;».
Όταν είσαι Επικουρικός ή Αγροτικός, μόνος και μακριά από το σπίτι σου, εξαντλημένος από τις διψήφιες εφημερίες, απλήρωτος επί μήνες, και σε αναγκάζουν (παρανόμως για τους Αγροτικούς!) να μπεις σε ένα ασθενοφόρο με ένα παιδάκι από τροχαίο που χαροπαλεύει, να αντέξεις τα εκατοντάδες χιλιόμετρα με στροφές, σειρήνες, και προσπεράσεις, να διακινδυνεύσεις να εμπλακείς σε τροχαίο, να προσπαθείς να ασκήσεις επείγουσα Ιατρική για την οποία ΔΕΝ έχεις εκπαιδευτεί και χωρίς όλα τα απαραίτητα υλικά, να σε παρατάνε σε μια ξένη πόλη στον προορισμό χωρίς πορτοφόλι και με τα ρούχα εφημερίας και τα σαμπώ, να περιμένεις πολλές ώρες για άλλο ασθενοφόρο ή να πληρώνεις ταξί/ΚΤΕΛ από την τσέπη σου για να γυρίσεις πίσω, εε έχεις κάθε λόγο να αγανακτήσεις όταν σου λένε ότι θα σου αφαιρέσουν τα 15 ευρώ μικτά που σου έδιναν για όλο αυτό.
Είναι θέμα αξιοπρέπειας. Τα 15 ευρώ δεν φτάνουν ούτε να αγοράσεις ένα πιάτο να φας και ένα χυμό να πιεις μετά από όλο αυτό το ψυχολογικό και σωματικό στρες.
Πατήστε εδώ για το σχετικό ρεπορτάζ.
Τι συμπεραίνουμε από αυτές τις επιθέσεις του υπουργείου;
Ότι δεν γίνεται να πετύχεις τους στόχους σου ούτε τσάμπα, ούτε χωρίς οργάνωση.
Σταδιακά αφαιρείται η ελευθερία της νέας και του νέου Ιατρού.
Υποχρεώνεται σε εργασία που δεν έχει επιλέξει. Υποχρεώνεται σε δωρεάν εργασία. Υποχρεώνεται σε επαγγελματικό και προσωπικό ευτελισμό.
Ζούμε σε πολύ σκοτεινές εποχές τελικά. Και δυστυχώς βλέπουμε τα φώτα να σβήνουν ένα ένα.
eidikeuomenoi.gr
Αραχνοφιλία και το ζωικό “μπλε χαπάκι” Παρατείνονται οι μετατάξεις μέχρι τέλος του έτους
[…] Σκοτεινή επιστράτευση και στρατολόγηση των νέων Ιατρώ… […]