Γιατι οι Νοσηλευτές στην Ελλάδα είναι οι καλύτεροι

Το έχουμε πει επανειλημμένα: οι ασθενείς στην Ελλάδα βρίσκονται στα καλύτερα Νοσηλευτικά χέρια στον κόσμο. Οι Νοσηλευτές της Ελλάδας, υπερβαίνουν τον εαυτό τους και τις τυπικές αρμοδιότητές τους και δίνουν λύση ταυτόχρονα σε δεκάδες πιεστικά προβλήματα. Και όλα αυτά βέβαια σε συνθήκες “πολέμου”, στις οποίες δε θα επιβίωναν Νοσηλευτές του εξωτερικού ούτε για μισή βάρδια.

Αφορμή για να κάνουμε τη σύγκριση αυτή σήμερα στάθηκε η ιστορία μιας Νοσηλεύτριας στις Η.Π.Α., η οποία χρησιμοποίησε την ίδια βελόνα για να εμβολιάσει 67 άτομα. Το περιστατικό συνέβη στα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρείας Otsuka στο Νιού Τζέρσεϊ, όπου μετέβη την εβδομάδα αυτή η Νοσηλεύτρια προκειμένου να χορηγήσει το εποχιακό εμβόλιο της γρίπης στους εργαζόμενους.

Όλοι οι ασθενείς χρειάστηκε να ελεγχθούν για μεταδοτικές ασθένειες, οι οποίοι θα βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα για τους επόμενους μήνες, προκειμένου να επαληθευθούν οι τελικές ιολογικές τους εξετάσεις αίματος.

Να τονίσουμε ότι αυτό το περιστατικό συνέβη σε μια πλουσιοπάροχη χώρα που παρέχει εξαιρετική εκπαίδευση και συνθήκες εργασίας και αμοιβής στους Νοσηλευτές της.

Στην Ελλάδα, με τις τεράστιες ελλείψεις υλικού, τις αδιανόητες αναλογίες προσωπικού:ασθενών, και τις όποιες δυσκολίες στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι Νοσηλευτές δε θα επέτρεπαν να συμβεί τέτοιο περιστατικό. Είναι συνήθεις οι ιστορίες, άλλωστε, προσωπικού που αγοράζει μόνο του τα υλικά που λείπουν από το νοσοκομείο, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους ασθενείς.

Οι Έλληνες φημίζονται για το φιλότιμο τους, την εφευρετικότητα, και τη συμπόνοια τους, χαρακτηριστικά που συνθέτουν τα ιδανικά εφόδια για τους Νοσηλευτές μας.

 

Δεν είναι το πρώτο δείγμα ακραίου αντι-επαγγελματισμού στο εξωτερικό, που σε κάνει να αναρωτιέσαι “μα, είναι δυνατόν;”.

 

Το 2011, στη Νέα Υόρκη, χορηγήθηκε ινσουλίνη σε 4200 ασθενείς μέσω συσκευών “στυλό” που ξαναχρησιμοποιούνταν πολλαπλές φορές.

To 2012, στην Αγγλία, η Νοσηλεύτρια Amanda Young, έδωσε κατά λάθος 21 φορές παραπάνω τη δόση ενός αντιψυχωσικού (6 μπουκάλια!) σε έναν 22χρονο ασθενή, με αποτέλεσμα εκείνος να πεθάνει λίγες ώρες αργότερα.

 

 

 

 

 

Πάμε τώρα στα πιο βαριά:

 

To 2004, στην Αγγλία, η Προϊστάμενη Barbara Salisbury δολοφόνησε πολλαπλούς ηλικιωμένους ασθενείς “για να ελευθερώσει κρεβάτια για την κλινική” (αυτό θα πει αφοσίωση στη δουλειά!), δίνοντάς τους υψηλές δόσεις οπιοειδών (ως και 76 φορές σε μια βάρδια!), αφαιρώντας το οξυγόνο και τα μαξιλάρια τους, και βάζοντάς τους ύπτια ώστε να πνιγούν από τις εκκρίσεις τους.

 

 

 

 

Τον Μάιο του 2015, στην Αγγλία πάλι, Ο “Νοσηλευτής” Victorino Chua (που δούλευε με πλαστά χαρτιά στο NHS επί χρόνια) δολοφόνησε δύο ασθενείς και επιχείρησε να σκοτώσει άλλους 20, βάζοντας υψηλές δόσεις ινσουλίνης μέσα στους ενδοφλέβιους ορούς που έπαιρναν. Μάλιστα, προετοίμαζε “ευγενικά” τους ορούς για να “βοηθήσει” τους συναδέλφους του, με αποτέλεσμα εκείνοι να μη ξέρουν ότι χορηγούσαν τα θανατηφόρα μείγματα.

 

 

 

To 2014, στην Ιταλία, η Νοσηλεύτρια Daniela Poggiali σκότωσε 38 από τους 83 ασθενείς της (της ξέφυγαν δυό-τρεις!) με υψηλές δόσεις καλίου, επειδή οι ίδιοι ή οι συνοδοί τους “ήταν ενοχλητικοί”. Δε δίσταζε, μάλιστα, να τραβάει φωτογραφίες-σέλφιες με τους νεκρούς και να τις ανεβάζει στα κοινωνικά δίκτυα καμαρώνοντας.

 

 

 

 

 

 

Τη δεκαετία του 1980, στις Η.Π.Α., η παιδιατρική Νοσηλεύτρια Genene Jones ή “Άγγελος του Θανάτου” σκότωσε με φάρμακα πάνω από 40 βρέφη και παιδιά. Στόχος της ήταν να δίνει υψηλές δόσεις φαρμάκων, σε σημείο που να είναι ετοιμοθάνατο το παιδί, έτσι ώστε να έρθει “ηρωικά” τελευταία στιγμή και να το σώσει. Το σχέδιό της όμως συνήθως δεν έπιανε, καθώς τα ευαίσθητα μικρά σώματα των θυμάτων της δεν άντεχαν τις υπερβολικές δόσεις που τους χορηγούσε.

 

 

 

 

 

 

Τον τίτλο του χειρότερου Νοσηλευτή που μπορεί να σου τύχει, όμως, κατέχει ο Charles Cullen,
ο οποίος από το 1988 ως το 2003 βρέθηκε ένοχος για πάνω από 35 φόνους (μερικοί εκτιμούν εκατοντάδες!) σε πολλαπλά νοσηλευτικά ιδρύματα, χρησιμοποιώντας συνήθως υπερδοσολογίες οπιοειδών, ινσουλίνης, και διγοξίνης.

 

 

 

 

 

 


Μετά από όλα αυτά, δεν πρέπει να ξανακούσουμε παράπονο από ασθενείς για τη Νοσηλευτική φροντίδα στην Ελλάδα. Είναι η καλύτερη. Με τα μέσα που διαθέτουμε, οι Νοσηλευτές άλλων χωρών, όχι μόνο θα τα είχαν θαλασσώσει, αλλά θα είχαν παραιτηθεί.

Έτσι, στη συνήθη κουβέντα “οι Έλληνες Ιατροί διαπρέπουν στο εξωτερικό”, πρέπει να συμπληρώνουμε “οι Έλληνες Νοσηλευτές διαπρέπουν στο εσωτερικό” (γιατί ευτυχώς ακόμα δεν έχει παρατηρηθεί μεγάλη μετανάστευσή τους!).

eidikeuomenoi.gr

 

3 thoughts on “Γιατι οι Νοσηλευτές στην Ελλάδα είναι οι καλύτεροι
  • ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ says:

    πολύ χρήσιμα…ωστόσο σε συνθήκες πίεσης και υπερκόπωσης ή έλλειψης υλικών/καλοσυντηρημένων μηχανημάτων  για την "έγκαιρη" εφαρμογή κατάλληλων δράσεων, συνεπώς δεν είναι σίγουρη η διάσωση ή η παρακολούθηση της πορείας μετά από την αρχική εκτίμηση….Δεν είναι λοιπόν παράλογοι οι άνθρωποι που αγανακτούν και για να αποφύγουν τα χειρότερα καταφεύγουν στον ιδιωτικό χώρο όπου και πάλι η εμπειρία δεν είναι πάντα η πλουσιότερη δυνατή ενώ δυστυχώς εμπεριέχεται και ο παράγοντας κερδοφορίας της εκάστοτε ιδιωτιής μονάδας με δοκιμές σε νέα σκευάσματα που απαιτούν …πειραματόζωα

  • Αnnita says:

    Μόνο στην Ελλάδα οι βοηθοί δέχονται να κάνουν νοσηλεία χωρίς να αντιδράσουν στους ανώτερους τους καθότι νομοθεσία υπάρχει αλλά τη παραβλέπουν και με καμάρι εξακολουθούν να κάνουν νοσηλεία.Εγω για να περάσω στη σχολή έστρωσα τα οπίσθια μου κάτω και διαβαζα πρωί βράδυ στις πανελλήνιες…όσοι ζοριζονται για αυτό να πάνε να διαβάσουν και αυτοί να δώσουν πανελλήνιες με την ίδια δυσκολία και μετά να έρθουν να τα πούμε.Με τη γνώση κερδίζονται πτυχία και όχι με φθόνο!

  • Anonymous says:

    Βεβαια μονο στην Ελλάδα οι βοηθοι εχουν χρέη νοσηλευτη χωρίς κανένα διαχωρισμό καθηκόντων, μόνο στην Ελλάδα αυτη η ισοπέδωση. Για να μην πω πως περνάνε τη σχολή αρκετοί στα ΤΕΙ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.