Τα στραβά και ανάποδα του ΕΣΥ
Μερικά πράγματα μας έχουν γίνει συνήθεια και απλά τα προσπερνάμε. Κάποια άλλα μας ενοχλούν καθημερινά, ωστόσο τα θεωρούμε ως δεδομένα – ως κάτι που δεν αλλάζει.
Μήπως όμως ορισμένα είναι στο χέρι μας να αλλάξουν; Μήπως όλα, τελικά;
Για τα ράντσα και τις γενικότερες ελλείψεις έχουν μιλήσει πολλοί.
Εμείς θα παραθέσουμε εδώ μερικά λιγότερο συζητημένα «στραβά και ανάποδα» του Ε.Σ.Υ. Προβλήματα με λύσεις ίσως αυτονόητες για πολλούς – λεπτομέρειες που απαιτούν πόρους που δεν υπάρχουν, για άλλους:
1.Είσοδοι νοσοκομείου χωρίς πληροφορίες για τις εγκαταστάσεις. Γραφεία υποδοχής χωρίς προσωπικό. Χάρτες και πινακίδες παλαιές που δείχνουν να έχουν αρχικά σχεδιαστεί για λαβύρινθο. Οι επισκέπτες, συχνά και το προσωπικό, να τριγυρίζουν επί πολλή ώρα χαμένοι.
2.Επισκέπτες που διακόπτουν το προσωπικό την ώρα που εργάζεται για να ρωτήσουν οδηγίες. Μπορεί κάποιος επί ώρα να μη βρίσκει την Ε’ Παθολογική κλινική, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί το να μη τηρεί βασικούς κανόνες ευγένειας και λογικής. Ίσως θα έπρεπε να περιμένεις και να μην διακόψεις τον Ιατρό που ανακοινώνει ένα θάνατο σε συγγενείς, για να ρωτήσεις αυτό που θέλεις.
3.Η στοιχειώδης ευγένεια δεν υπάρχει όμως ούτε σε πολλούς εργαζόμενους. Είτε δεν την έμαθαν ποτέ, είτε με τον καιρό την έχασαν, σαν μορφή άμυνας στο νοσοκομείο. Αρκεί να αναλογιστούμε το πόσο άσχημο θα μας φαινόταν να μας μιλούσαν κι εμάς ανάλογα, για να επαναφέρουμε τους καλούς μας τρόπους.
4.Επισκέπτες που πιεστικά ρωτούν το προσωπικό ασήμαντες ερωτήσεις. Δεν μπαίνεις μπροστά στη Νοσηλεύτρια που τρέχει στο διάδρομο ενώ μιλάει στο τηλέφωνο σχετικά με μια επείγουσα διακομιδή, για να την ρωτήσεις πού είναι το κυλικείο ή προς τα πού πέφτει η στάση του μετρό. Γενικά, δεν διακόπτεις κάποιον που μιλάει στο τηλέφωνο, εκτός αν είναι μεγάλη ανάγκη.
5.Συνοδοί και Ιατροί που επιλέγουν να κάνουν την ενημέρωση στο διάδρομο μπροστά σε άλλα 20 άτομα που περιμένουν για το ίδιο πράγμα. Ιατρικό απόρρητο κανείς;
6.Νοσοκομεία που δεν έχουν προβλέψει χώρο για να γίνεται η ενημέρωση των συνοδών, ειδικά στα ΤΕΠ. Εξού και οι τραγικές σκηνές με φωνές και λιποθυμίες στα επείγοντα, όπου ανακοινώνεται ένας θάνατος μπροστά σε άλλα 100 άτομα.
7.Υγειονομικοί που δεν τηρούν το ιατρικό απόρρητο. Όχι, οι πληροφορίες των ασθενών δεν είναι προσβάσιμες σε όποιον τις ζητήσει, και ειδικά όχι από το τηλέφωνο. Το ιατρικό απόρρητο «σπάει» ΜΟΝΟ στο δικαστήριο και ΜΟΝΟ εφόσον αυτό θα βοηθήσει την εξέλιξη μιας υπόθεσης. Δεν μπορεί ο κάθε γνωστός ή το υποτιθέμενο βύσμα να παίρνει στο ασύρματο τηλέφωνο για τα επείγοντα και να απαιτεί ενημέρωση. Κι αν είναι π.χ. δημοσιογράφος;
8.Συνοδοί που ζητούν ενημέρωση, ενώ αυτή έχει δοθεί πριν λίγο σε κάποιον συγγενή τους. Παρακαλούνται οι μεγάλες οικογένειες να συντονιστούν μεταξύ τους και είτε να ενημερώνονται όλοι μαζί, είτε αυτοί που έχουν ενημερωθεί να τα μεταφέρουν στους άλλους.
9.Ειδικευμένοι Ιατροί άφαντοι όταν έρχεται η ώρα της ενημέρωσης. Ούτε ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ δεν εξαφανίζεται τόσο γρήγορα. Ειδικευόμενοι Ιατροί που παίζουν το ρόλο αυτό, ακόμα και στις ανακοινώσεις θανάτου. «Από μικρό και από τρελό θα μάθεις την αλήθεια», λένε, με αποτέλεσμα οι αλήθειες των Ειδικευομένων για την υγεία των ασθενών να αντικρούονται με τις «υπεραισιόδοξες αλήθειες» κάποιων Ειδικών («πήγε περίφημα το χειρουργείο, απλά έχει ένα πρόβλημα στην ανάνηψη»). Συνήθως, βέβαια, με τον Ειδικευόμενο τα βάζουν στο τέλος, τόσο οι Ειδικοί, όσο και οι συνοδοί. Φιλική συμβουλή προς Νοσηλευτές και Ειδικευόμενους: μην ενημερώνετε κανέναν.
10.Ειδικευμένοι Ιατροί εκτός νοσοκομείου σε ενεργή εφημερία. Το πρόβλημα γνωστό, ο έλεγχος δύσκολος (και να ήθελε το Σώμα Επιθεωρητών να κάνει κάτι). Η συμπεριφορά όμως εντελώς προκλητική: νέος Ειδικευόμενος να παλεύει μόνος του με όλη την κλινική ταυτόχρονα με τη γενική εφημερία, και στο πρόγραμμα εφημερίας να υπάρχουν τέσσερις Ειδικοί. Αν θέλετε να αυξήσετε το εισόδημά σας κάντε απεργία και διεκδικήστε το από το Υπουργείο, μη γράφετε πλασματικές εφημερίες.
11.Ασανσέρ κοινά για όλους: ασθενείς, επισκέπτες, προσωπικό, φαγητό, φάρμακα, σκουπίδια, και νεκροί όλοι στον ίδιο μικρό θάλαμο. Η μετάδοση μικροβίων και η καθυστέρηση όλων μάλλον αναπόφευκτα
12.Ανελκυστήρες που δεν πληρούν καμία προδιαγραφή για τη χρήση που κάνουν. Κουμπιά χωρίς ενδείξεις, πόρτες χωρίς φωτοκύτταρο που μελανιάζουν τους αργοπορημένους, συχνές βλάβες. Τραγελαφικό παράδειγμα η ακινητοποίηση επί ωρών ενός ασανσέρ στο ΓΝΑ «Ελπίς» με επιβάτες έναν νεκρό, τον τραυματιοφορέα, και τον διευθυντή μιας άλλης κλινικής. Τραγικά όμως παραδείγματα οι πτώσεις ανελκυστήρων στα ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» (έτος 2000: 3 τραυματίες από κατάρρευση του δαπέδου του ασανσέρ) και ΕΑΝΠ «Μεταξά» (έτος 2003: 8 τραυματίες από πτώση του θαλάμου από τον 3ο όροφο στο 3ο υπόγειο).
13.Προσωπικό που εκμεταλλεύεται την λειτουργία «απευθείας μεταφοράς» κάποιων σύγχρονων ανελκυστήρων, η οποία έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί τα επείγοντα περιστατικά. Παράδειγμα η τέως διοίκηση του Ευαγγελισμού, που χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική κάρτα άμεσης μεταφοράς, διέκοψε τη διακομιδή ασθενούς, κατεβάζοντάς τον στο ισόγειο λίγο πριν φτάσει στον προορισμό του στον 8ο όροφο. Γιατί αλήθεια να έχει εξ’αρχής τέτοια κάρτα η διοίκηση;
14.Κάπνισμα από συνοδούς εντός του νοσοκομείου κάτω από την πινακίδα που το απαγορεύει. Κάπνισμα από ασθενείς στο μπαλκόνι ή το παράθυρο του θαλάμου. Αδύνατο να βγει κανείς άλλος έξω. Σύννεφο καπνού η κάθε είσοδος του νοσοκομείου, γιατί κανείς δεν πηγαίνει να καπνίσει δυο μέτρα πιο κάτω.
15.Κάπνισμα από το προσωπικό σε γραφεία, κουζίνες, ακόμα και στα χειρουργεία. Τραγικό το πώς οι ίδιοι άνθρωποι μόλις βρεθούν στο εξωτερικό γίνονται υποδειγματικοί πολίτες και εργαζόμενοι.
16.Υπνοδωμάτια Ιατρών που θυμίζουν εγκαταλελειμμένα σπίτια. Στρώματα που μοιάζουν σα να τα έχουν μαζέψει από τα σκουπίδια, τρύπιες πετσέτες και σεντόνια με λογότυπο από διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, τουαλέτες-ξενοδοχεία για κατσαρίδες. Για ηχομόνωση ούτε που το συζητάμε – για να κοιμηθείς χρειάζεσαι ωτοασπίδες σκοποβολής.
17.Είδη υγιεινής ανύπαρκτα. Για ένα χώρο που υποτίθεται προάγει την Υγεία και την πρόληψη, είναι ειρωνικό να μην υπάρχει σαπούνι για τα χέρια, χειροπετσέτες, ή χαρτί υγείας. Ανόητη οικονομία ή κακή οργάνωση; Ποτέ δεν το καταλάβαμε αυτό.
18.Κανόνες υγιεινής ξεχασμένοι από το προσωπικό. Νομίζουν ότι διαθέτουν μαγικά χέρια που αλλάζουν δέρμα σαν το φίδι και αυτό-αποστειρώνονται. Τι και αν μαθαίναμε στις σχολές ότι πρέπει να πλένεις τα χέρια σου πριν και μετά από κάθε πράξη και να φοράς πάντα γάντια. Ιατροί που πιάνουν τους ασθενείς της ΜΕΘ με γυμνά χέρια και μετά πιάνουν το φορητό τηλέφωνο (ενώ οι επισκέπτες υποχρεώνονται στο να ντύνονται σαν αστροναύτες για να μπουν). Τραυματιοφορείς που κάνουν τον γύρω όλων των θαλάμων και του νοσοκομείου και μετά εισέρχονται στην αίθουσα του χειρουργείου. Νοσηλεύτριες που ξεπλένουν τα πλαστικά ποτηράκια που χορηγούν τα χάπια και τα σιρόπια στους ασθενείς, επειδή έχουν έλλειψη υλικού.
19.Ωράριο κουζίνας ασθενών. Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι βάρδιες των (ιδιωτικών συνήθως) τραπεζοκόμων, το βραδινό σερβίρεται κατά τις 18:00-19:00. Οι χορτάτοι, από το μεσημεριανό, ασθενείς συνήθως δεν ξανατρώνε, αν και πιέζονται από το περιβάλλον. Μείον ένα γεύμα δηλαδή σε ανθρώπους που έχουν αυξημένες θρεπτικές ανάγκες για να αναρρώσουν.
20.Ωράριο κουζίνας Ιατρών. Είμαστε ευγνώμονες που το προσωπικό της κουζίνας (με τα 400 ευρώ μισθό) συχνά κάθεται παραπάνω από τη βάρδιά του για να εξυπηρετήσει τους εφημερέυοντες. Στοχοποιούμε τους εργοδότες τους και μόνο, που αποφασίζουν ότι η κουζίνα θα κλείνει στις 16:00 και θα ξανανοίγει στις 20:00, για να γλιτώσουν επιπλέον βάρδιες. Οι εφημερεύοντες που είτε έτρεχαν με κάποιο επείγον περιστατικό, είτε βγήκαν από το χειρουργείο αργά μάλλον θα μείνουν νηστικοί (πού να βρεις τον χρόνο να παραγγείλεις, και μάλλον πού να σε βρει και ο ντελιβεράς για να στα δώσει, αν τρέχεις από εδώ και από εκεί).
21.Φαγητό κουζίνας. Έχει αποτελέσει θέμα σάτιρας πολλών τηλεοπτικών
προγραμμάτων. Οι μάγειρες κάνουν ό,τι μπορούν για να μετατρέψουν σε ικανοποιητική ποσότητα και ποιότητα τα φτωχικά υλικά που τους παρέχουν. Κάποιες φορές είναι πολύ καλό το αποτέλεσμα, κάποιες άλλες σου ενισχύει το συναίσθημα της απόγνωσης που βρίσκεσαι μακριά από τις ανέσεις του σπιτιού σου. Σίγουρα όμως θερμιδικά και θρεπτικά είναι συνήθως ακατάλληλο για την σωματική και πνευματική κόπωση μιας 24-32ωρης εφημερίας.
22.Νοσοκομεία που χρειάζεται ασθενοφόρο για να μεταφερθεί ένας ασθενής από το ένα κτήριο στο άλλο (π.χ. στο χαώδες ΓΝΝΘΑ «Σωτηρία»). Ο ασθενής περιμένει με τις ώρες το μοναδικό συνήθως ασθενοφόρο), περιμένει με τις ώρες τους τραυματιοφορείς του νοσοκομείου να τον κατεβάσουν κάτω, τον φορτώνουν-ξεφορτώνουν οι τραυματιοφορείς του ασθενοφόρου από το όχημα, και ξαναπεριμένει στην είσοδο του νέου κτηρίου με τις ώρες τους επόμενους τραυματιοφορείς του νοσοκομείου. Επανάηψη της ίδιας διαδικασίας για την επιστροφή εννοείται. Η μεταφορά από την κλινική στη Μονάδα Νεφρού (λίγα μέτρα πιο κάτω) για αιμοκάθαρση γίνεται υπόθεση ολόκληρης της ημέρας για τους ασθενείς του «Αγίου Ανδρέα» Πατρών.
23.Ειδικευόμενοι σε ρόλο τραυματιοφορέα. Έχουν άγχος για την γρήγορη εξέλιξη της θεραπείας του ασθενούς που φροντίζουν; Φοβούνται την επίθεση του Διευθυντή τους («Τί θα πει ότι δεν ήρθαν οι τραυματιοφορείς ακόμα; Να βρεις τρόπο να πάει να κάνει αξονική, δε με νοιάζει!»); Συνοδοί σε ρόλο τραυματιοφορέα. Γιαγιάδες να σπρώχνουν το φορείο με τον άντρα τους στην ανηφόρα, και να βάζουν κάθε λίγα μέτρα ένα χεράκι οι περαστικοί. Κόρες ασθενών να σηκώνουν τον πατέρα τους από το αμαξίδιο προς την τουαλέτα. Η απουσία των τραυματιοφορέων ίσως από τα μεγαλύτερα προβλήματα των νοσοκομείων: μπλοκάρει όλες τις διαδικασίες, ενώ μειώνει το επίπεδο περίθαλψης κατά πολλά βήματα.
24.Συνοδοί, Νοσηλευτές, και Ειδικευόμενοι να μεταφέρουν δείγματα προς τα εργαστήρια. Τα συστήματα με οβίδες κακολειτουργούν ή απλά δεν φτιάχτηκαν ποτέ. Πολύ λυπηρή η εικόνα μιας ασθενούς να κρατά στο ένα χέρι 10 μπουκαλάκια με το αίμα της, στο άλλο βαζάκια με τα ούρα και τα κόπρανα της, και να ψάχνει απελπισμένη να βρει σε ποιο εργαστήριο πρέπει να πάει το κάθε δείγμα.
25.Φθαρμένα αμαξίδια και φορεία. Μη βιαστείτε: υπήρχαν και προ της κρίσης. Το προσωπικό ίσως να τα έχει συνηθίσει και να μην του κάνουν εντύπωση πια, είναι όμως μια από τις εικόνες που μένει χαραγμένη στο μυαλό των ασθενών.
26.Είσοδος συνοδών – περιπατητικών ασθενών στο ΤΕΠ. Πολυτραυματίες γυμνοί με το προσωπικό από πάνω να δίνει μάχη, και 20 (άσχετους) συνοδούς γύρω να βλέπουν ζωντανά ένα επεισόδιο του Gray’s Anatomy. Αξιοπρέπεια για τους αρρώστους; Ιατρικό απόρρητο; Περιβάλλον εργασίας που σου επιτρέπει να συγκεντρωθείς στη δύσκολη δουλειά σου; Μπα, αυτά είναι μόνο για την τηλεόραση.
27.Ασφάλεια στο νοσοκομείο, μόνο για την τήρηση των τύπων. Κακοπληρωμένες, ανεκπαίδευτες, αλλά κατά τα άλλα συμπαθέστατες, κοπέλες των 40 κιλών καλούνται να απωθήσουν τους εξαγριωμένους ασθενείς και συνοδούς. Άλλωστε, οι ίδιοι οι Υγειονομικοί έχουν δώσει θάρρος για την επικράτηση της νοοτροπίας του «άμα φωνάξω και κάνω φασαρία, θα με δούνε νωρίτερα/θα με προσέξουν καλύτερα». Αστυνομία που δεν έχει καμία διάθεση να ασχοληθεί με τους χιλιάδες στα νοσοκομεία (προτιμά τα γήπεδα ενδεχομένως), παρόλο που στο εξωτερικό έχει πολύ στενή συνεργασία. Μοναδική τους επαφή όταν φυλάνε 2 άτομα (επί 3 βάρδιες) κάποιον άτυχο μετανάστη που δεν έχει χαρτιά.
28.Αστυνομία που εισέρχεται με τα όπλα μέσα στον χώρο του νοσοκομείου. Το ξέρατε
ότι οι ίδιοι στα στρατιωτικά νοσοκομεία αφήνουν τα όπλα τους στην είσοδο σαν κύριοι; Έχετε σκεφτεί τι θα γίνει αν εκπυρσοκροτήσει κάποιο όπλο και χτυπήσει καμία φιάλη ή παροχή ιατρικών αερίων;
29.Πλασιέ στήνουν ανενόχλητοι ολόκληρες επιχειρήσεις μέσα στα νοσοκομεία. Από διαφημιστές εντύπων ιδιωτικών ασθενοφόρων, πωλητές πυτζαμών και λαχειοπώλεις, μέχρι τη μεγάλη «μπίζνα» ενοικίασης τηλεοράσεων και καρεκλών. Οι διοικητές, αλήθεια, παίρνουν μίζα και τα επιτρέπουν, ή απλά αδιαφορούν; Η διασπορά μικροβίων, η παραβίαση της ιδιωτικότητας, και συχνά οι μικροκλοπές είναι μερικά από τα εμφανή αποτελέσματα του κυκλώματος αυτού.
30.Ανακλινόμενες ξαπλώστρες θαλάσσης που καταλαμβάνουν κάθε τετραγωνικό εκατοστό των θαλάμων νοσηλείας. Ναι, η κουλτούρα των Ελλήνων (καλώς) θέλει τους συγγενείς να βρίσκονται στο πλάι των αγαπημένων τους. Ναι, η φροντίδα του υποστελεχωμένου προσωπικού δεν αρκεί και πρέπει να βοηθήσουν. Ναι, πρέπει κάπου να ξεκουραστούν όσοι βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους επί μέρες. Όχι όμως, στο να τοποθετούνται να μένουν όλη την ημέρα οι ξαπλώστρες στο θάλαμο και να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε ακριβώς να εμποδίζουν μια γρήγορη πρόσβαση του προσωπικού σε περίπτωση ανάγκης. Εις βάρος του συγγενή τους είναι, κανενός άλλου.
31.Ακραίος κλιματισμός. Σε εξάκλινο θάλαμο, όσοι κάθονται δίπλα στον, ακατάλληλα τοποθετημένο στο έδαφος, κλιματισμό είναι καταδικασμένοι να ξεπαγιάζουν/σκάνε, ενώ εκείνοι που κοιμούνται στην απέναντι μεριά ακριβώς το αντίθετο. Είναι τραγελαφικό να βλέπεις στον ίδιο θάλαμο έναν ασθενή με χειμωνιάτικη κουβέρτα και άλλον με βεντάλια, όταν κανείς από τους δυο δεν έχει πυρετό.
32.Ασθενείς και συνοδοί σε ατελείωτες ουρές στα γραφεία εντολών και ταμεία. Άντε, να
πάει στο καλό σε ώρα μη εφημερίας, αλλά το να πρέπει να στηθούν για να πληρώσουν πριν κάνουν κάποια εξέταση οι επισκέπτες των ΤΕΠ είναι αδιανόητο. Στον Καναδά που διαθέτουν ηλεκτρονική κάρτα Υγείας (σαν πιστωτική) εδώ και 30 χρόνια, και αυτόματα μεταφέρονται όλα τα στοιχεία, είναι πίσω δηλαδή; Εμείς, με τα παραπεμπτικά μας, τα διπλότυπα και τριπλότυπά μας, τις εκτυπώσεις μας, τα στικάκια συνταγογράφησης, και όλο το Ελληνικό τρελοκομείο μάλλον πρέπει να τους μάθουμε μερικά θέματα οργάνωσης.
33.Σφραγίδες στρογγυλές, τρίγωνες, τετράγωνες. Γιατί χρειάζεται ένα παραπεμπτικό να έχει πάνω του τρεις διαφορετικές σφραγίδες για να εκτελεστεί; Αν θες να είσαι γραφειοκράτης, γιατί σταματάς στις 3 και δεν βάζεις, π.χ. 9 απαιτούμενες σφραγίδες/υπογραφές; Θυμίζει έναν από τους 12 άθλους του Αστερίξ και Οβελίξ.
Η λίστα αυτή θα ανανεώνεται, με τη δική σας συμβολή.
Αφήστε μας εδώ τα σχόλιά σας, ή στείλτε μας με μήνυμα τις πιο προσωπικές σας ιστορίες, και θα τα ενσωματώσουμε στο παραπάνω άρθρο.
eidikeuomenoi.gr
Οι επιλογές The Lab Song (παρωδία του Lazy Song του Bruno Mars)[βίντεο]
[…] […]
Ελλειψη χωρου στα τεπ. Περα απο το συνοστισμο και οσα ηδη ειπωθηκαν για τα τεπ
νομιζω πρεπει να αναφερθει και η τραγικη ελλειψη χωρου.
Παθολογικο με 3-4 κρεβατια, που καταλαμβανουν ασθενεις με τις ωωωρες
μεχρι να βγουν τα αποτελεσματα τους για να μπορεσει ο θεραπων γιατρος (ειδικευομενος
ειπαμε γτ ο ειδικευμενος σαφως απουσιαζει) να του κανει εισαγωγη ή να τον διωξει.
Στην υποδοχη των τεπ στιβαγμενοι συνοδοι και φορεια του εκαβ με σοβαρα και οχι
τοσο σοβαρα περιστατικα. Μεταδωση μικροβιων απο ασθενεις σε υγιεις,ασθενεις που περιμενουν μεχρι και 5 ωρες να τους εξετασει γιατρος γιατι πολυ απλα δεν υπαρχει διαθεσιμο κρεβατι να γινει η εξεταση. Το κρεβατι θα ειναι παλι διαθεσιμο οταν η εργαζομενη στο μικροβιολογικο τελειωσει το τσιγαρο της και πιει ηρεμα κ ωραια το καφεδακι της και θυμηθει να βαλει τα 150 επειγοντα δειγματα που περιμενουν στον παγκο, και οταν στο ακτινολογικο αποφασισουν να κανουν σωστα τη δουλεια τους και οχι με τη νοοτροπια της πιο παλιας εκει μεσα “ολα στην ωρα τους,δεν θα πεθανουμε κιολας”.