Υποχρεωτικές εξετάσεις φυσικής κατάστασης και δεξιοτεχνίας για την πρόσληψη στο Δημόσιο
Η συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων Νοσηλευτών στις τελευταίες προκηρύξεις για θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία, παράλληλα με τη εμμένουσα αντίδραση των Ιατρών στην θέσπιση γραπτών εξετάσεων για την έναρξη της Ειδικότητας, οδήγησαν το υπουργείο υγείας στην εξαγγελία εξετάσεων φυσικής ικανότητας και δεξιοτεχνίας για την πρόσληψη στο Δημόσιο.
«Η ίδια πρακτική, άλλωστε, εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και δεκαετίες στις Ένοπλες Δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΣΣΑΣ Ιατρών και ΣΑΝ», δήλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στα αθλήματα στα οποία πρέπει να διαγωνιστούν όλοι οι υποψήφιοι των στρατιωτικών σχολών.
«Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας με Ιατρούς και Νοσηλευτές που, εκτός από επιστημονικές γνώσεις, θα διαθέτουν και την ανάλογη φυσική κατάσταση, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες εργασίας που τους περιμένουν».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξέδωσε το υπουργείο στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, οι εξετάσεις για την αξιολόγηση των υποψηφίων αυτές θα πραγματοποιούνται τέσσερις φορές το χρόνο. Από τη διαδικασία προς το παρόν εξαιρούνται οι Προϊστάμενοι Νοσηλευτικής και οι Επιμελητές που επιθυμούν να περάσουν κρίση για την προαγωγή τους, με τον υπουργό να δηλώνει ότι δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες για την αξιολόγηση του προσωπικού αυτού.
Το νομοθετικό προσχέδιο του υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Αθλητισμού, που δημοσιοποιήθηκε περιλαμβάνει τις εξής αξιολογήσεις Φυσικής Ικανότητας Δεξιοτεχνίας, και Υγειονομικής Αντοχής (Φ.Ι.Δ.Υ.Α.):
1. Τρέξιμο 200 μέτρων μετ’ εμποδίων, σε στενό διάδρομο με φορεία.
2. Τρια σετ θωρακικών συμπιέσεων των 20 λεπτών σε παχύσαρκο, χωρίς βοήθεια.
3. Άρση βαρέος ασθενούς (140 κιλά για τους άνδρες και 80 κιλά για τις γυναίκες υποψηφίους) από την καρέκλα στο κρεβάτι νοσηλείας.
4. Άπνοια για 90 δευτερόλεπτα σε θάλαμο μετά αφοδεύσεως ασθενούς.
5. Άλμα εις τριπλούν, υπερπήδησης τριών ξαπλώστρων θαλάσσης-ανάπαυσης συνοδών.
6. Ανάβαση 7 ορόφων από τα σκαλοπάτια μετά από 15 ώρες ασιτίας.
7. Ορθοστασία 12 ωρών χωρίς διάλειμμα (η χρήση της τουαλέτας δε θα επιτρέπεται κατά τη δοκιμασία αυτή).
8. Παρακολούθηση 9 ωρών χειρουργείου μετά από 24ωρη αϋπνία, σε θάλαμο με χαμηλά φώτα, υψηλή θερμοκρασία, και κλασική μουσική.
9. Ξέμπλεγμα ενδοφλέβιων γραμμών και ηλεκτρικών καλωδίων σε 70 δευτερόλεπτα, σε ασθενή της ΜΕΘ.
10. Ελληνορωμαϊκή πάλη με διεγερτικό ασθενή, μέχρι πλήρους καθηλώσεως του σε κλίνη του ΤΕΠ.
11. Ημιμαραθώνιος των 20 χιλιομέτρων, ανάμεσα στο ΤΕΠ, το φαρμακείο, και τους ασθενείς της διασποράς.
12. Σλάλομ 50 μέτρων ανάμεσα από στατώ ορού και έπιπλα θαλάμου νοσηλείας (π.χ. κομοδίνα τηλεοράσεων).
13. Πέντε χιλιόμετρα
κολύμπι στον ιδρώτα του ιδίου, χωρίς νερό ή ντους.
Σε όλες τις δοκιμασίες, οι υποψήφιοι θα φέρουν υποχρεωτική ενδυμασία χειρουργείου και αθλητικά σαμπώ χωρίς κάλτσα, ενώ θα καλούνται να ισορροπήσουν ένα ασύρματο τηλέφωνο στην τσέπη τους χωρίς αυτό να υποστεί βλάβη.
Για την αρτιότερη προσομοίωση των συνθηκών στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός Αθλητισμού μελετά το ενδεχόμενο να διενεργούνται τα Φ.Ι.Δ.Υ.Α. υπό τη συνεχή ακρόαση ηχογραφημένων μηνυμάτων ασθενών-συνοδών. Έτσι, παρομοίως με τις προπονήσεις ποδοσφαίρου, οι υποψήφιοι Ιατροί και Νοσηλευτές θα ακούν, μεταξύ άλλων, φράσεις όπως «εγώ σε πληρώνω ρε», «πότε θα με εξετάσεις εμένα, έχουν περάσει τόσες ώρες», «προς τα που είναι το κυλικείο», «ψιτ, εσύ».
Καλή επιτυχία και καλό μήνα σε όλους τους υποψηφίους!
Συγκεντρωτικά οι προκηρύξεις για 585 θέσεις επικουρικού προσωπικού, ανά ΥΠΕ Τοποθέτηση Ξανθού για αυξήσεις στους Υγεινομικούς το προσεχές διάστημα
Να είστε καλά… Πέθανα στο γέλιο πρωί πρωί! Καλή Πρωταπριλιά! ;)