Μελέτη: τα αλεξίπτωτα δεν είναι αποτελεσματικά
Προκειμένου να μείνει κάνεις ενήμερος για τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις, αργά ή γρήγορα θα στραφεί στα αποτελέσματα κλινικών μελετών.
Η ερμηνεία τους όμως χρειάζεται προσοχή, καθώς μπορεί να υπάρχει μεροληψία στον σχεδιασμό τους ή την κριτική των αποτελεσμάτων από τους συγγραφείς, στην προσπάθειά τους να προσφέρουν βεβιασμένα μια νέα γνώση στην επιστημονική κοινότητα.
Το παρακάτω άρθρο δείχνει αυτό ακριβώς με απλό και ευθύ τρόπο:
Έγινε σύγκριση της αποτελεσματικότητας της χρήσης αλεξίπτωτου έναντι ομάδας ελέγχου (άδειο σακίδιο) κατά την πτώση από αεροπλάνο. Στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων γίνεται συζήτηση για μη σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων, συμπεραίνοντας ότι τα αλεξίπτωτα δεν είναι αποτελεσματικά.
Διαβάζοντας προσεκτικά όμως τα δεδομένα, παρατηρούμε ότι η πτώση έγινε σε σταθμευμένο αεροπλάνο από ύψος περίπου 1-1.5 μέτρων, και όχι σε αεροπλάνο σε πτήση.
Η μεροληψία στο παράδειγμα αυτό είναι εύκολα αναγνωρίσιμη και κατανοητή – τι γίνεται όμως με τις τυπικές κλινικές μελέτες; Είναι συχνό οι συγγραφεις να παραλείπουν τμήματα του σχεδιασμού και να δημοσιεύουν μόνο τους στόχους και τα αποτελέσματα που εξυπηρετούν το συμπέρασμά τους.
Μια ενδεχόμενη λύση είναι η υποχρεωτική ανάρτηση στη δημόσια βάση δεδομένων των κλινικών μελετών του πρωτοκόλλου της μελέτης και της πλήρους στατιστικής ανάλυσης, προκειμένου να μπορεί κανείς να ανατρέξει σε αυτά για εντοπισμό μεροληψίας.
Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε το άρθρο:
Ξεκίνησε η καταβολή των αναδρομικών Biohacking: νέες αισθήσεις και αναβαθμίσεις