Στάση εργασίας ΟΕΝΓΕ για απολύσεις Επικουρικών στις 22/6

Εκδόθηκε το πλήρες κείμενο της απόφασης του Κλιμακίου προληπτικού Ελέγχου δαπανών  του Ι τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που συνεδρίασε στις 12/12/2017.

Η απόφαση είναι κόλαφος αφού για τους συναδέλφους επικουρικούς είναι σαφής και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες, όπως άλλωστε έγκαιρα προειδοποιούσαμε ως ΟΕΝΓΕ από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αφού επικαλείται το σύνολο των αντεργατικών διατάξεων που και η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες έχουν ψηφίσει: Σύνταγμα, οδηγίες της Ε.Ε., νόμους, προεδρικά διατάγματα καταλήγει ότι: «Οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που έχουν συναφθεί μετά από παράταση προηγούμενων όμοιων καθ΄ υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου των 24 μηνών είναι αυτοδίκαια άκυρες».

Αυτό σημαίνει ότι οι συνάδελφοι επικουρικοί, των οποίων η θητεία είχε παραταθεί τον Αύγουστο του 2017, έως τις 31/12/2018, αλλά και όσοι είχαν ενταχθεί σε ΕΣΠΑ και η θητεία τους είχε παραταθεί έως 31/1/2019, βρίσκονται στα πρόθυρα της απόλυσης τις επόμενες μέρες. Το ίδιο και οι επικουρικοί νοσηλευτές – τεχνολόγοι – διοικητικοί κλπ που επίσης έχουν παράταση θητείας ως 31/12/2018.

Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη για το γεγονός ότι πετιούνται στον Καιάδα της ανεργίας χιλιάδες συνάδελφοι που έχουν δουλέψει χρόνια στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Έχει ευθύνη που απειλούνται με κλείσιμο, επειδή δε θα μπορούν να λειτουργήσουν εξαιτίας των απολύσεων των συναδέλφων, ολόκληρα τμήματα και κλινικές μέσα στο καλοκαίρι. Έχει ευθύνη γιατί αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν, διαιωνίζει το άθλιο καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Έχει ευθύνη γιατί γνώριζε εδώ και έξι μήνες την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και καλλιεργούσε κλίμα επανάπαυσης και ψεύτικες προσδοκίες. Το Υπουργείο Υγείας με δελτίο τύπου στις 31/1/2018, την ημέρα της Πανελλαδικής Απεργίας που είχε προκηρύξει η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε ενάντια στις απολύσεις των συναδέλφων διαβεβαίωνε ότι: « δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας  επικουρικός γιατρός ή λοιπό επικουρικό προσωπικό που περιλαμβάνεται στη ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων έως 31/12/2018» και μας κατηγορούσε ότι κινδυνολογούμε. Έλεγε χαρακτηριστικά «η κινδυνολογία για επικείμενες  απολύσεις επικουρικών δεν έχει καμία βάση».

Και ενώ η κοροϊδία της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας αποκαλύπτεται σε όλο της το μέγεθος, ενώ  οι  διοικήσεις νοσοκομείων καλούν τους συναδέλφους επικουρικούς για να τους ενημερώσουν ότι «οι συμβάσεις τους θα καταγγελθούν», ενώ απολύονται συνάδελφοι, ενώ κάποιοι από αυτούς δουλεύουν απλήρωτοι εδώ και μήνες και κινδυνεύουν όχι μόνο να χάσουν τη δουλειά τους αλλά και να μην πληρωθούν ούτε τα δεδουλευμένα τους,  τα γνωστά  κυβερνητικά  παπαγαλάκια  προσπαθούν  ακόμα και τώρα να καλλιεργήσουν  κλίμα εφησυχασμού ανάμεσα στους συναδέλφους.

Καμία αναμονή! Καμία αυταπάτη!

Απαιτούμε η κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση εδώ και τώρα.

Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε προκηρύσσει  πανελλαδική στάση εργασίας, ώρα 11:00 – 15:00  την Παρασκευή 22/06 και συγκέντρωση  στο Υπουργείο Υγείας στις 11:30.

Καλούμε τις Ενώσεις να προχωρήσουν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των νοσοκομείων και στις Υ.Π.Ε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.