Ο άνθρωπος της χρονιάς

Ο Γιατρός, ο Άνθρωπος, ο Ήρωας, Δρ. Λι Ουελιάνγκ, οφθαλμίατρος σε Νοσοκομειο της Γιουχάν. Ο γιατρός που πρώτος προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συναδέλφους, τους συνανθρώπους, την ανθρωπότητα για τον νεο κορωνοϊο και την επικινδυνότητά του, προκειμένου να προφυλαχθούν.
Ο ίδιος δεν τα κατάφερε, απεβίωσε απο covid-19 στις 7 Φεβρουαρίου 2020, αφού κόλλησε τον ιο απο ασυμπτωματικό ασθενή του.
Το μήνυμα από το κινητό του στις 30 Δεκεμβρίου 2019 σε ομαδικό chat με συναδελφους του: «Αγαπητοί συνάδελφοι, 7 επιβεβαιωμένες μολύνσεις με νεο κορωνοιό στο νοσοκομείο μας από την ψαραγορά Huanan, διερευνάται το ακριβές στέλεχος, πείτε το στην οικογένεια σας και στους αγαπημένους σας να πάρουν προφυλάξεις.»
Αισθανόταν ανακουφισμένος. Είχε μεταδόσει το νέο για τον κίνδυνο, σε συναδέλφους.
Στις 3 Ιανουαρίου 2020, ανακρίθηκε από την αστυνομία της Γιουχαν για «διάδοση ψευδών σχολίων στο διαδίκτυο».
Μάλιστα του ζήτησαν να υπογράψει ένα έγγραφο, με το οποίο τον κατηγορούσαν για «ψευδή σχόλια» και ήταν ένας από τους οκτώ ανθρώπους που η κινεζική αστυνομία ερευνούσε για «διασπορά φημών».
Ένα μήνα μετά την αρχική του προειδοποίηση ο 34χρονος γιατρός δημοσιεύει την ιστορία του στο Weibo (κινεζικό μέσο δικτύωσης) όντας πια στο κρεβάτι του νοσοκομείου νοσωντας βαριά απο covid-19, λίγο πριν διασωληνωθεί.
Στις 8 Ιανουαρίου, μόλις εμφανίζει συμπτώματα, νοικιάζει δωμάτιο σε ξενοδοχείο για να προστατεύσει την έγκυο γυναικα του και τον μικρό του γιο. Στις 12 Ιανουαρίου μπαίνει στην ΜΕΘ όπου τελικά διασωληνώνεται.
Πεθαίνει στις 7 Φεβρουαρίου.
Τον Ιούνιο γεννιέται ο δεύτερος του γιος, που δεν θα γνωρίσει ποτέ τον πατέρα του.
Άνθρωπος της χρονιάς και ο Καθηγητής Yong-Zhen Zhang, Fudan University, Shanghai, με την ομάδα του, που ξενύχτησαν δυο μερόνυχτα για να καταφέρουν να αποκωδικοποιήσουν την γενετική αλληλουχία του νεου ιού και να την δημοσιεύσουν στις 10 Ιανουαρίου 2020, στις 3:08 π.μ, ευεργετώντας ολόκληρη την ανθρωπότητα δίνοντας ελεύθερα στη δημοσιότητα το γονιδίωμα.

 

Από τον https://www.facebook.com/vasileios.p.kostaras

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.