«Τιμητικό» λάδωμα για ομιλία σε συνέδρια

honorarium timitiki amoivi synedria omilites farmakeutikes eidikeuomenoi

Επίσημη πλέον έγινε η δοσοληψία των γιατρών του ΕΣΥ και των Πανεπιστημιακών με τις φαρμακευτικές εταιρείες στα πλαίσια παρουσίας τους σε συνέδρια, με σχετική εγκύκλιο του ΕΟΦ.

Το πάγιο αίτημα των Ειδικευομένων για κάλυψη των εξόδων εγγραφής σε συνέδρια φαίνεται έπιασε τόπο αλλά… για τους Πανεπιστημιακούς και μόνιμους του ΕΣΥ (*”Οι εταιρείες πρέπει να συμπεριλαμβάνουν στην οικονομική κάλυψη ειδικευόμενους ιατρούς που θα αποτελούν κατ ελάχιστον το 10% του συνολικού αριθμού των ΕΥ που χρηματοδοτούν” – Γιατί τόσο χαμηλό ποσοστό;). Με εγκύκλιό του ο ΕΟΦ [δείτε την εδώ] εδραίωσε (πέραν των εξόδων εγγραφής, διαμονής, και μετακίνησης) την «τιμητική» αμοιβή των ομιλητών στα συνέδρια (“honorarium” την αποκαλλούν, αν και η «τιμή» για τον ιατρό θα έπρεπε να είναι μόνο η συμμετοχή του σε μια εκδήλωση επιστημόνων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο). Κάτι δηλαδή που γίνεται επί δεκαετίες κάτω από το τραπέζι πλέον γίνεται νόμιμο. Όπως άλλωστε είχε γίνει πριν λίγα χρόνια με ΦΕΚ που ανέφερε τη νόμιμη λήψη «ευχαριστηρίου δώρου» από ασθενείς, που βέβαια λίγο αργότερα καταργήθηκε.

Το υπουργείο παρουσιάζει την κίνηση αυτή σαν επίτευγμα, καθώς με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει διαφάνεια στην όλη διαδικασία. Επιπλέον, ο ιατρός που έλαβε την «τιμητική» (όπως η άδεια στο στρατό!) πρέπει να το αναφέρει αυτό στην 2η διαφάνεια της παρουσίασής του, ενώ διατηρείται λίστα όλες τις δοσοληψίες του με την φαρμακοβιομηχανία την τελευταία διετία.

Κάτι μας λέει όμως ότι το δίχτυ αυτό θα πιάσει μόνο τα μικρά ψάρια, ενώ οι μεγαλοκαρχαρίες θα βρουν πάλι πλάγια ρεύματα για να ξεφύγουν και να συνεχίσουν το γεύμα τους. Επίσης αμφιβάλουμε για το κατά πόσο κανείς αρμόδιος θα αξιοποιήσει την καταγραφή αυτή για να αποκαλύψει πιθανά οικονομικά εγκλήματα – αν θέλανε θα είχαν βρει τους δράστες εδώ και χρόνια με πιο απλούς και άμεσους τρόπους.

Τουλάχιστον ο πολίτης θα μπορεί από τις λίστες-«φαρμάκι» του ΕΟΦ να ανιχνεύσει το κατά πόσο ο ιατρός που θέλει να επισκεφθεί έχει μακρύ ιστορικό ή λευκό μητρώο. Κάτι είναι και αυτό!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.