Πόσα «ε» υπάρχουν στη λέξη υγεία;

Πρόκειται για ερώτηση παγίδα. Η προφανής απάντηση είναι 1.

Δεν είναι, όμως, αυτή η σωστή απάντηση. Βάσει μελετών, οι πιο δημοφιλείς λέξεις που επιλέγουν ασθενείς για να περιγράψουν/χαρακτηρίσουν ιδιότητες που έχει ο ιδανικός επαγγελματίας υγείας (ιατρός/νοσηλευτής) ξεκινούν με «ε» και είναι οι παρακάτω (με τυχαία σειρά):

Επαγγελματίας: O σεβασμός και η ανθρωπιά είναι αρετές που εμπεριέχονται στην έννοια του επαγγελματισμού.

Ευγενικός: Η ευγένεια του ιατρού/νοσηλευτή είναι βασική για να κάνει τον ασθενή, ακόμα και μετά από αρκετή αναμονή στο νοσοκομείο κατά τη νοσηλεία για να ανταποκριθεί ο ιατρός/νοσηλευτής σε κάποιο αίτημά του ή κατά την επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία ή το ιδιωτικό ιατρείο να φερθεί και ο ίδιος με τη σειρά του ευγενικά.

Εμπαθής: Oι ασθενείς που αισθάνονται ότι οι ιατρός/νοσηλευτής ενδιαφέρεται πραγματικά για το καλό τους και τα αισθήματά τους τείνουν να είναι περισσότερο συνεργάσιμοι, να μην παραπονούνται ιδιαίτερα, έστω και αν πονούν, και να αναρρώνουν ταχύτερα.

΄Εμπιστος: Το ιατρικό απόρρητο και η αίσθηση ασφάλειας που αυτό δημιουργεί στους ασθενείς κατατάσσεται υψηλά στις απαντήσεις.

Ενημερωμένος
: Τα επαγγέλματα υγείας γενικά εξελίσσονται πολύ γρήγορα ως προς τα νέα δεδομένα που προκύπτουν και απαιτούν τη διαρκή ενημέρωση όσων τα εξασκούν. Οι γνώσεις δε σταματούν με την αποφοίτηση.

Επίμονος/Εξονυχιστικός: Aν και οι ιατροί /νοσηλευτές βλέπουν το ανθρώπινο σώμα κάθε μέρα, το θέαμα που αντικρίζουν δεν είναι ποτέ το ίδιο. Είναι σημαντικό ο ασθενής να αισθάνεται ότι είναι μοναδικός, ότι ο ιατρός/νοσηλευτής θα του αφιερώσει χρόνο, θα απαντήσει σε τυχόν ερωτήματά του και θα θελήσει να μάθει λεπτομέρειες για το ιατρικό ιστορικό που στον ασθενή ίσως φαντάζουν ασήμαντες.

Ειλικρινής: Δυστυχώς, πρόκειται για μια αρετή που είναι μάλλον δίκοπο μαχαίρι. Δεν είναι πάντα εύκολο να είναι κάποιος ειλικρινής, και μπορεί κάποιες φορές να χαρακτηριστεί ως σκληρός , η ειλικρίνεια, εντούτοις, συνήθως εκτιμάται.

Ευθύνη: Αν και οι ασθενείς κρίνουν αυστηρά, είναι σημαντικό ο ιατρός/νοσηλευτής να αναλαμβάνει το βάρος και την ευθύνη των πράξεων και των αποφάσεων του.

Οι απαιτήσεις των ασθενών είναι αρκετές και, δυστυχώς, οι ασθενείς δε λαμβάνουν υπόψιν την πολύωρη απαιτητική εργασία και την ανθρώπινη υπόσταση των επαγγελματιών υγείας.

Ο πόνος, συνήθως, κάνει τους ανθρώπους δύστροπους , μειώνει τα επίπεδα κατανόησής τους και αυξάνει τις απαιτήσεις τους.

Είναι, ίσως, οι επαγγελματίες υγείας σούπερ ήρωες;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΔΕΡΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.