Γονείς, προσοχή στην διαδικτυακή “πρόκληση της παρακεταμόλης”

πρόκληση παρακεταμόλης ακεταμινοφαίνης. Ειδικευόμενοι eidikeyomenoi eidikeuomenoi

Μετά την πρόκληση του “κουβά με παγωμένο νερό” (ice bucket challenge), την πρόκληση της κανέλλας, της καυτής πιπεριάς, και πολλές άλλες, μια νέα επικίνδυνη “μόδα” κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο: η πρόκληση της παρακεταμόλης.

Σε αυτή, έφηβοι και νεαροί ανταγωνίζονται τους φίλους τους για το ποιός μπορεί να πάρει τη μεγαλύτερη δόση παρακεταμόλης (και να το καταγράψει με βίντεο), χωρίς να πάθει κάτι. Ευτυχώς, τα περισσότερα αυτά βίντεο έχουν καταγγελθεί στους υπευθύνους του YouTube και έχουν αφαιρεθεί.

Η παρακεταμόλη, ή αλλιώς ακεταμινοφαίνη, είναι ίσως το πιο γνωστό παυσίπονο και αντιπυρετικό που διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή (περιέχεται στα εμπορικά σκευάσματα Depon, Panadol, Apotel, κλπ).

Όταν ληφθεί σε δόσεις μεγαλύτερες των 7.5-10 mg (για ενήλικες) ανά ημέρα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ηπατοτοξικότητα. Μάλιστα, η τοξικότητα από την παρακεταμόλη έχει αντικαταστήσει την ιογενή ηπατίτιδα σαν την πρώτη αιτία οξείας ηπατικής ανεπάρκειας παγκοσμίως.

Χαρακτηριστικό της τοξικότητας της παρακεταμόλης είναι ότι η ηπατική βλάβη δεν εμφανίζεται αμέσως, αλλά μπορεί να χρειαστεί ως και 96 ώρες για να εγκατασταθεί. Τα συμπτώματα βέβαια ξεκινούν από το πρώτο 24ωρο, αλλά δεν είναι πάντα έντονα.

Το καλύτερο προληπτικό μέτρο είναι η ενημέρωση. Μιλήστε 5 λεπτά με το παιδί σας για τον κίνδυνο από την λήψη παρακεταμόλης και άλλων φαρμάκων.

Αν το διαδίκτυο είναι η μόνη πηγή πληροφόρησής τους, μπορεί να δεχθούν λανθασμένες απόψεις για την “ακίνδυνη” παρακεταμόλη.

Όπως για όλα τα φάρμακα βέβαια, κρατήστε τα σκευάσματα με παρακεταμόλη μακριά από ανήλικους.

Δείτε ένα εκπαιδευτικό βίντεο για την τοξικότητα της παρακεταμόλης:

 

eidikeuomenoi.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.