Μετρήστε το φιλί σας

“A kiss is still a kiss”..

Για τους λάτρεις των κλασσικών ταινιών, το τραγούδι “Casablanca” του Bertie Higgins έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ξέρουμε τώρα για τα φιλιά.

Το φιλί, και ειδικά το πρώτο φιλί μπορεί να είναι αμήχανο, παθιασμένο, να μας προδιαθέσει αρνητικά ή θετικά για αυτά που ίσως ακολουθήσουν, αλλά σίγουρα μας αφήνει το στίγμα του, τόσο στη μνήμη μας όσο και στην βακτηριακή μας χλωρίδα.

Ένα φιλί διάρκειας 10 δευτερολέπτων σας επιτρέπει να ανταλλάξετε (ή πιο σωστά να καταπιείτε) 80.000.000 βακτήρια, τα περισσότερα από τα οποία είναι ακίνδυνα.

Άλλωστε, σύμφωνα με άλλη μελέτη, τα μικρόβια στο στόμα γίνονται με τον καιρό παρόμοια ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, ενώ διαφέρουν σημαντικά σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έκθεση σε νέα μικρόβια μέσω του φιλιού προάγει την ευαισθητοποίηση του οργανισμού, και άρα μας καθιστά πιο δυνατούς απέναντι σε αυτά στο μέλλον. Κατά αυτόν τον τρόπο, το φιλί κάνει καλό στην υγεία μας, αρκεί να μην είναι πάσχει το άλλο άτομο από μεταδοτική νόσο!

Όσοι ταξιδέψετε στο Άμστερνταμ, μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο των μικροβίων “Micropia”. Εκτός από τον “ζωολογικό κήπο για τα μικρόβια”, μπορείτε να δοκιμάσετε το “φιλό-μετρο” (kiss-o-meter) και να μετρήσετε πόσα μικρόβια μεταφέρονται με το δικό σας φιλί!

Δεν ξέρουμε βέβαια πιο είναι καλύτερο σαν αποτέλεσμα: το “στεγνό, συνετό φιλί” που μεταφέρει μόλις 1000 βακτήρια, ή το “καυτό” φιλί που μεταφέρει εκατομμύρια..

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΔΕΡΗ

Πηγή: time.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.