Διευκρινήσεις-διαφωνίες για το καθηκοντολόγιο από την ΠΑΣΟΝΟΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.

Αθήνα, 21/01/2015

Παγκόσμια πρωτοτυπία Βορίδη: Δικαίωμα Συνταγογράφησης… στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα!

Με μια άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας κ. Μ. Βορίδη, και χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους Φορείς, στις 19 Ιανουαρίου, λίγα μόλις 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις Εθνικές εκλογές, εκδόθηκε σε ΦΕΚ Υπουργική Απόφαση που επιχειρεί να επικαιροποιήσει τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Νοσηλευτών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης προκαλώντας αναστάτωση τόσο στη Νοσηλευτική, όσο και στην Ιατρική κοινότητα.

Η χρονική στιγμή που επελέγη, το περιεχόμενο και η προχειρότητα με την οποία εκδόθηκε η συγκεκριμένη Απόφαση – μόνο ως μνημείο λαϊκισμού απέναντι στους Νοσηλευτές για την υφαρπαγή της ψήφου τους μπορεί να χαρακτηριστεί!

Αντίστοιχη προσπάθεια κομματικής χειραγώγησης κατέβαλε άλλωστε ο κος Βορίδης και λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με την απόπειρα δημιουργίας Επαγγελματικού Κλάδου μόνο για το μισό Νοσηλευτικό προσωπικό, που ωστόσο δεν ευοδώθηκε…

Με την επίμαχη Υπουργική Απόφαση, αφού γίνεται μνεία στα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Νοσηλευτών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως αυτά έχουν ήδη κατοχυρωθεί με το ΠΔ 351/8-6-1989, προστίθενται μια σειρά απλών πράξεων που έως σήμερα χαρακτηρίζονταν ως ιατρικές, με την επισήμανση ότι θα εκτελούνται σύμφωνα με τα … Νοσηλευτικά Πρωτόκολλα!

Η πρωτοτυπία έγκειται στο γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει θεσμοθετήσει επίσημα κανένα απολύτως Νοσηλευτικό Πρωτόκολλο ως προτυποποιημένη διαδικασία έως σήμερα, με αποτέλεσμα η εν λόγω πρόβλεψη να καθίσταται εκ των πραγμάτων ανεφάρμοστη!

Σε άλλο σημείο της Απόφασης ο Υπουργός αναφέρει ότι δίδεται στους Νοσηλευτές η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, τα οποία όμως μέχρι σήμερα ανήκουν ήδη στη λίστα των μη συνταγογραφούμενων, και ως εκ τούτου δε χρίζουν συνταγής!!!

Αυτό το τελευταίο μάλιστα, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση Φορέων της Ιατρικής κοινότητας οι οποίοι προφανώς δε μπήκαν στη διαδικασία να διαβάσουν την επίμαχη Υπουργική Απόφαση πριν αποφασίσουν να αντιδράσουν, διαφορετικά θα διαπίστωναν πως πρόκειται για μια πρόβλεψη άνευ ουσίας και αντικειμένου, καθώς και σήμερα δύναται ο οποιοσδήποτε πολίτης να προμηθευτεί απλά παυσίπονα ή επιδεσμικό υλικό από το φαρμακείο της γειτονιάς του, χωρίς την ύπαρξη ιατρικής συνταγής!

Τη στιγμή λοιπόν που το ΕΣΥ αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα ζητήματα βιωσιμότητας λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, τη στιγμή που 150 κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κλειστά ενώ επελαύνει στη χώρα επιδημία γρίπης, και κάθε χρόνο χάνονται τουλάχιστον 2.000 ψυχές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, ο κος Βορίδης κάνει ότι μπορεί προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των Νοσηλευτών για να εκπληρώσει την προεκλογική του υπόσχεση ότι θα κάνει τα πάντα, για να μην πέσει η χώρα στα χέρια της Αριστεράς…

Γραφείο Τύπου ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.