Παγκόσμια Ημέρα (καλής;) Υγείας

 

Η Ελλάδα τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με τη δική της εκδοχή: της ανεπαρκούς, πρόχειρης, και αφημένης στην τύχη της πολλές φορές υγεία των πολιτών της.

 

Πρόσφατα ο πρόεδρος του ανώτατου συμβουλευτικού οργάνου, του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), δήλωσε πως «Οι Ειδικευόμενοι δεν είναι εργαζόμενοι, είναι εκπαιδευόμενοι».

 

Σε αντίθεση της κατεύθυνσης αυτής, την οποία δεν απέρριψε το υπουργείο, έρχεται η διοίκηση του νοσοκομείου Αργολίδας και η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας. Όχι όμως μέσω της υπεράσπισης της αξίας της εργασίας των Ειδικευομένων και των Αγροτικών, αλλά της καταναγκαστικής εφημέρευσής τους σε επικίνδυνες συνθήκες, δίχως κανένα πλαίσιο εκπαίδευσης.

 

Σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο, ο έκαστος μοναχικός (όχι καβαλάρης) Ειδικευόμενος ή Αγροτικός καλείται να καλύψει όλους τους νοσηλευόμενους του Παθολογικού Τομέα, του Χειρουργικού Τομέα, και συνάμα να περιθάλψει και όλα τα επείγοντα εξωτερικά περιστατικά.

 

Ιατρός-ελβετικός σουγιάς, δηλαδή, για όλες τις χρήσεις.

 

Το κερασάκι στην τούρτα; Χωρίς την κάλυψη Ειδικευμένου Ιατρού, όπως ορίζει ο νόμος (πατήστε εδώ για να διαβάσετε την υπουργική απόφαση και εδώ για το άρθρο 5 του προεδρικού διατάγματος για τα εξωτερικά ιατρεία), η κοινή λογική, και ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ. Ο μοναχικός (όχι λύκος) Ειδικευόμενος ή Αγροτικός μάλιστα αποθαρρύνεται από το να συμβουλευτεί τον «εκπαιδευτή» του, παρά μόνο σε εξαιρετικά απίθανες περιπτώσεις.

 

Τι έχει να πει άραγε το ΚΕΣΥ για την αναγνώριση του χρόνου αυτού ως εκπαίδευση;

Τι έχει να πει ο εισαγγελέας για την απουσία Ειδικευμένου ιατρού στη ΝΜ Ναυπλίου;

Τι έχουν να πουν οι συνάδελφοι και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων για την «υποχρεωτική» έκθεση των εφημερευόντων σε τέτοιες συνθήκες;

Τι έχει να πουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από τους αρμόδιους;

Το κυριότερο, τι πρέπει να πουν οι ίδιοι οι εφημερεύοντες του ΝΜ Ναυπλίου σε τούτες τις εντολές;

 

eidikeuomenoi.gr

Ευχαριστούμε τον καλό φίλο Γ.Γ. για την προώθηση του εγγράφου.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.