Ξεκίνησε η καταβολή των αναδρομικών

“ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 27/12/2018

Πάνος Παπανικολάου,
ΓΓ ΟΕΝΓΕ, εκπρόσωπος Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή
Προς μέλη ΓΣ ΟΕΝΓΕ και Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών

Συνάδελφοι, Χρόνια Πολλά.
Σε μια σειρά νοσοκομεία τα αναδρομικά ήδη μπήκαν στους λογαριασμούς μισθοδοσίας των γιατρών. Τα ποσά είναι σχεδόν ακριβώς αυτά που είχαμε εκτιμήσει : για κάποιον/α που είχε τον βαθμό διευθυντή με χρονοεπίδομα 60% τότε όλο το χρονικό διάστημα 13/11/2014 – 31/12/2016 το καθαρό ποσό είναι 14000 + , και αντίστοιχα Επ. Α 7000 +, Επ. Β ή επικουρικός 5000 +, ειδικευόμενος 1400 +, σύμφωνα με την περικοπή που έχει επιφέρει στις τακτικές αποδοχές ο ν. 4093/12. Για συναδέλφους που τότε είχαν χρονοεπίδομα μεγαλύτερο του 60%, τα ποσά είναι αντιστοίχως μεγαλύτερα. «Δικηγορικές απαιτήσεις» ΔΕΝ παρακρατήθηκαν.
Επειδή διαπιστώνεται αυτές τις μέρες πως σε άλλα νοσοκομεία υπάρχουν προβλήματα με αδιαφορία ή μερικές φορές και εχθρική στάση διοικήσεων, αλλά και υπευθύνων υπηρεσιών μισθοδοσίας, οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών μέλη της ΟΕΝΓΕ πρέπει :
– Να παρέμβουν άμεσα στις διοικήσεις των νοσοκομείων όπου υπάρχουν αυτά τα προβλήματα και να απαιτήσουν να τηρηθούν ακριβώς αυτά που ήδη τηρήθηκαν στα νοσοκομεία όπου τα αναδρομικά έχουν καταβληθεί στους γιατρούς.
– Να παρέμβουν επίσης στις διοικήσεις των ΥΠΕ όσον αφορά τους γιατρούς των ΚΥ γιατί εδώ υπάρχει το επιπρόσθετο διαδικαστικό θέμα πως τα ΚΥ ως τις 31/12/2014 υπάγονταν διοικητικά στα νοσοκομεία ενώ από 1/1/2015 υπάγονται στις ΥΠΕ άρα εμπλέκονται στις περισσότερες περιπτώσεις δύο διαφορετικές υπηρεσίες μισθοδοσίας.
– Να ενημερώνουν το επόμενο διάστημα την ΟΕΝΓΕ για τα όποια προβλήματα.
Τέλος όσον αφορά το θέμα διεκδίκησης 13ου – 14ου – επιδόματος αδείας, επειδή αυτές τις μέρες κινούνται διάφορες διαδικασίες από ΑΔΕΔΥ – ΠΟΕΔΗΝ κλπ, υπενθυμίζεται πως ως ΟΕΝΓΕ ήδη από τέλος Οκτωβρίου 2018 είχαμε ενημερώσει όλες τις Ενώσεις για την υπεύθυνη δήλωση που πρέπει να κατατίθεται από τους νοσοκομειακούς γιατρούς στα πρωτόκολλα των νοσοκομείων (ή των ΥΠΕ όσον αφορά τους/τις συναδέλφους των ΚΥ) την οποία μπορείτε να βρείτε στο σάϊτ της ΟΕΝΓΕ όπου ξανααναρτήθηκε πρόσφατα με νέα επικαιροποιημένη μας ανακοίνωση προς τις Ενώσεις. Όποιοι/ες συνάδελφοι δεν την είχαν καταθέσει τότε, ας την καταθέσουν τώρα ως 31/12/18. Θα υπάρξει ενημέρωση προς τις Ενώσεις για πρόσθετες σχετικές νομικές ενέργειες καθώς αναμένουμε σχετική εισήγηση από νομικούς.
Ο αγώνας συνεχίζεται για την πλήρη αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών που υποστήκαμε με την μνημονιακή πολιτική 2010 – 2017. Το άμεσό μας αίτημα είναι η άρση της μισθολογικής περικοπής του ν. 4093/12 (την οποία αφορούν αυτά τα αναδρομικά) στους ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ μισθούς μας. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση διά του υπουργού Υγείας ομολογεί πως η περικοπή αυτή δεν ήταν μόνο άδικη αλλά και αντισυνταγματική σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε 27/2/18, όμως παραπέμπει το «χρονοδιάγραμμα υλοποίησης» στο απροσδιόριστο μέλλον. Επίσης η διεκδίκηση του συνόλου των αντίστοιχων αναδρομικών (τώρα δίνονται μόνο οι 25,5 μήνες) για την οποία έχουμε ήδη κάνει την διαδικασία τριτανακοπής στο ΣτΕ καθώς και ατομικές προσφυγές μέσω των Ενώσεων τους προηγούμενους μήνες.
Καλή Πρωτοχρονιά σε Όλες και Όλους !”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.