Η παράνομη αμοιβή σε συγγενείς ιατρών στην Ελλάδα

Ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας το 2015 έγινε νόμος του κράτους (Νόμος 3418). Έτσι η προηγούμενη παράδοση, από τα αρχαία έτη, του ιατρού να μη λαμβάνει αμοιβή από συναδέλφους του και τους συγγενείς αυτών επικυρώθηκε και σαν επίσημος νόμος (άρθρο 19, παράγραφος 3).

Οι συγγενείς περιλαμβάνουν τη/τον σύζυγο, τους γονείς, τα παιδιά, και τα αδέλφια ιατρών (πηγή: εξωτερική).

Οι περισσότεροι ιατροί τηρούν αυτή την παράδοση με τιμή και επιμονή, υπάρχουν όμως αρκετοί που βάζουν το όριο της μη αμοιβής μόνο στους ίδιους τους συναδέλφους, λαμβάνοντας έτσι κανονική ή μειωμένη αμοιβή στους συγγενείς τους.

Υπάρχουν μερικές δυσκολίες στην πρακτική εφαρμογή και ερμηνεία του νόμου:

1.Η ταυτοποίηση της συγγένειας ( δεν υπάρχει κάποιος άμεσος και εύκολος τρόπος, π.χ. δεν αναγράφεται στο βιβλιάριο ή τον ηλεκτρονικό φάκελο).

2.Η κάλυψη των εξόδων των αναλώσιμων ή εργαστηριακών εξετάσεων από τον ασφαλιστικό φορέα.

3.Υψηλός αριθμός ιατρών ανά κάτοικο και συνωστισμός αυτών και των οικογενειών τους γύρω από τις μεγάλες πόλλεις.

Θα θέλαμε να συνεισφέρετε τις απόψεις και εμπειρίες σας γύρω από το θέμα της αμοιβής των συγγενών των ιατρών.

-Θεωρείτε ηθικό το να λαμβάνει κάποιος αμοιβή για απλή επίσκεψη σε συγγενή ιατρού (συχνά με τον ιατρό παρόν); Με τον νόμο 3418, τούτο είναι, όχι μόνο εανήθικο, αλλά και παράνομο.

-Θεωρείτε ηθικό το να λαμβάνει (σε ιδιωτικό νοσοκομείο) κάποιος αμοιβή για χειρουργική επέμβασή συγγενών ιατρού; (το φακελάκι στα δημόσια νοσοκομεία είναι διπλά παράνομο)

-Θεωρείτε ηθικό το να λαμβάνει κάποιος αμοιβή από άλλους επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές, φαρμακοποιούς, οδοντιάτρους);

-Ποιες είναι οι δικές σας προσωπικές εμπειρίες και ακραία παραδείγματα, καλά ή κακά;

One thought on “Η παράνομη αμοιβή σε συγγενείς ιατρών στην Ελλάδα
  • Anonymous says:

    Καταρχάς υπάρχουν γιατροί που λαμβάνουν αμοιβή από τους ίδιους τους συναδέλφους τους και δεν συζητάμε για έξοδα σε αναλώσιμα. Μου έχει ζητηθεί για υπέρηχο σέ εμένα προσωπικά από συνάδελφο αμοιβή ίδια με την αμοιβή που ζητά από τους λοιπούς ασθενείς του. Εγώ προσωπικά δεν έχω ζητήσει ποτέ αμοιβή από γονεις και παιδιά συναδέλφων, το υπόλοιπο συγγενικό περιβάλλον μου κάνει υπερβολή να μη ζητηθεί αμοιβή. Θεωρώ σωστό όταν υπάρχει αυξημένο κόστος αναλώσιμων να ζητηθεί όχι ως αμοιβή αλλά (δεν θα πληρώσει και από την τσέπη του ο γιατρός). Προσωπικά ζητάω αμοιβή από άλλους επαγγελματίες υγείας γιατί πάντα μου ζητάνε και αυτοί, ίσως κατά περίπτωση κάνω έκπτωση. Πάντα σε χειρουργό παρά το ότι δεν μου έχει ζητήσει αμοιβή, δίνω γιατί άλλο επίσκεψη στο ιατρείο και άλλο χειρουργείο που έχει δαπανήσει χρόνο ο χειρουργός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.