Ο αδικαιολόγητος ΠΙΣ πετάει την μπάλα στο υπουργείο για τις αιτήσεις ειδικότητας

Μετά την κατακραυγή των νέων ιατρών και το αίτημα της ΟΕΝΓΕ για ακύρωση των αιτήσεων που ήδη υποβλήθηκαν, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) απάντησε με μια βεβιασμένη ανακοίνωση. Με μια σειρά από τεχνικές ασυναρτησίες που δεν έχουν καμία πρακτική υπόσταση ο ΠΙΣ προσπάθησε αρχικά να αποφύγει το νομικό βάρος της ανεπάρκειάς του, την ίδια ώρα που συγκάλεσε μια ΕΔΕ χωρίς κατάληξη.

 

 

 

Ως αποτέλεσμα της πίεσης των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, ο υφυπουργός υγείας κος Κοντοζαμάνης κάλεσε τον ΠΙΣ σε διορθωτικές κινήσεις, επικαλούμενος την «προστασία της εμπιστοσύνης του πολίτη». Μια υποτιθέμενη εμπιστοσύνη σε ένα σύστημα που, εδώ και δεκαετίες, αποτελεί τον πρώτο σταθμό ευτελισμού και αδικαιολόγητου άγχους για τους νέους ιατρούς.

Πριν από την εφαρμογή των ηλεκτρονικών αιτήσεων, οι απόφοιτοι έκαναν αγώνα ταχύτητας με το χαρτί της ορκωμοσίας στο χέρι προς τη νομαρχία, σπρώχνοντας τους συναδέλφους τους, ώστε να καταφέρουν υποβάλλουν την αίτησή τους πρώτοι. Σε κάποιες νομαρχίες, όπως αυτή της Αθήνας, που σκέφτηκαν να εκδώσουν χαρτιά προτεραιότητας, οι νέοι ιατροί έπαιρναν σειρά από το προηγούμενο απόγευμα, ξενυχτώντας στα σκαλιά της δημόσιας υπηρεσίας, αντί να ετοιμάζονται για την ορκωμοσία τους την επόμενη ημέρα. Σε σχολές, όπως της Αθήνας, που οι απόφοιτοι χωριζόντουσαν σε δύο αλφαβητικές ομάδες για την ορκωμοσία, τα χαρτάκια αυτά της προτεραιότητας αχρηστευόντουσαν εξ ορισμού, ενώ παραλόγως ευνοούνταν στη σειρά για την Ειδικότητα η πρώτη βάρδια.

Το σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα του ΠΙΣ, που κατ’ ομολογία τους δε δέχεται πάνω από 600 αιτήσεις ανά ώρα («σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα» ή αλλιώς σύμφωνα με τα πρότυπα ενός φτηνού πακέτου ίντερνετ), κακοφτιαγμένο και κακοδιαχειριζόμενο, κατέληξε να οδηγήσει πάλι σε επιλεκτική αποδοχή ορισμένων αιτήσεων.

Η μόνη λύση, που θα γλιτώσει τον ΠΙΣ από νομικές ευθύνες (αντίθετα με ό,τι ισχυρίζεται στην απάντησή του προς τον υφυπουργό) είναι να ακυρώσει όλες τις αιτήσεις και να επαναφέρει στην αρχή της την όλη διαδικασία.

Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο αυτό για να επικοινωνήσετε με τον ΠΙΣ για το θέμα αυτό: https://pis.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.