Απόλυση ειδικευόμενου λόγω συνδικαλιστικής δράσης

Απολύουν ειδικευόμενο γιατρό για να τον εκδικηθούν για την συνδικαλιστική του δράση

Στο “Αιγινήτειο” νοσοκομείο ο καθηγητής Ψυχιατρικής αρνείται να συναινέσει στην παράταση θητείας ειδικευόμενου γιατρού (που αποτελεί νόμιμο δικαίωμα κάθε ειδικευόμενου που ολοκληρώνει τον κύριο χρόνο ειδικότητας) για να τον εκδικηθεί επειδή συμμετέχει στην εκεί τριμελή επιτροπή ειδικευομένων και γιατί πέρυσι οι ειδικευόμενοι του “Αιγινήτειου” είχαν απαιτήσει το αυτονόητο, δηλαδή να μην λειτουργεί εμβολιαστικό ιατρείο για τον γενικό πληθυσμό μέσα σε ένα ειδικό νοσοκομείο.

Στάση εργασίας Δευτέρα 15/11/21 8.30 πμ  – 11.30 πμ και παράσταση διαμαρτυρίας στο “Αιγινήτειο”

Οι σχετικές αποφάσεις των ειδικευόμενων του “Αιγινήτειου” και της ΕΙΝΑΠ :

———————————————————————————————————————————–

Αθήνα 11/11/2021

 

ΠΡΟΣ: Αιγινήτειο Νοσοκομείο

Υπ’ όψιν καθ. Νικολάου Στεφανή, Διευθυντή της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ

ΚΟΙΝ: στο σύνολο των Καθηγητριών και Καθηγητών της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ

 

Θέμα: Υποτιμητική αντιμετώπιση συναδέλφου

 

Αγαπητοί κκ. Καθηγήτριες και Καθηγητές,

Στην παρούσα φάση, με την πανδημία σε πρωτοφανή έξαρση, το δημόσιο σύστημα υγείας χρειάζεται στελέχωση και θωράκιση. Το Αιγινήτειο όμως είναι υποστελεχωμένο. Κρίσιμες δομές και τομείς, όπως τα ΤΕΠ και η διασυνδετική ψυχιατρική, καλύπτονται με δυσκολίακαι υπερένταση δυνάμεων και όλοι περιμένουν με αγωνία τους επόμενους ειδικευόμενους που θα τεθούν σε παράταση, ούτως ώστε να μην χρειαστεί να διακόψουν οι νεότεροι ειδικευόμενοι το rotation και την εκπαίδευση τουςγια να καλύψουν τις ανάγκες αυτές.Είναι πρόδηλο ότι το νοσοκομείο χρειάζεται περισσότερους ειδικευόμενους, και όχι λιγότερους, ειδικά στην παρούσα υγειονομική συγκυρία, που οι εργαζόμενοι στους τομείς αυτούςείναι ιδιαίτερα επιβαρυμένοι, ακόμη και με επιπλέον καθήκοντα.

Στη συνθήκη αυτή, όλοι μας περιμένουμε από τη Διεύθυνση να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλλει, στο μέτρο των δυνάμεών της, στην αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων.

Εντούτοις, πληροφορηθήκαμε με έκπληξη ότι οσυνάδελφος, ειδικευόμενος ψυχιατρικής Βασίλης Καφετζόπουλος, βρέθηκε αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή τακτική της Διεύθυνσης, που δεν έχει, εξ όσων γνωρίζουμε, προηγούμενο: Προκειμένου να εγκριθεί η παράταση της ειδίκευσής του, κλήθηκαν εσπευσμένα ενώπιον της Διεύθυνσης όλοι οι συνάδελφοι και καθηγητές με τους οποίους είχε συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της ειδίκευσης, για να καταθέσουν τη γνώμη τους σχετικά με την «ικανότητα» και τις «επιδόσεις»του. Στη συνέχεια, αφού του αποδόθηκε «ασυνέπεια» στην εκτέλεση των καθηκόντων του, του ζητήθηκε να δηλώσει ότι στο εξής θα είναι συνεπής, άλλως ότι δεν θα εγκριθεί η παράταση της ειδίκευσής του. Τον έθεσε, δηλαδή, η Διεύθυνση προ ενόςυποτιμητικού και εκβιαστικού διλήμματος, με συνέπεια, σε περίπτωση άρνησής του, την απώλεια της θέσης του.

 

 

 

Η τακτική αυτή της Διεύθυνσης είναι προβληματική για τους εξής, σωρευτικά συντρέχοντες, λόγους:

  1. Οι αιτιάσεις της Διεύθυνσης κατά του συναδέλφου, περί ασυνέπειας, δεν έχουν βάση και είναι προσχηματικές, πράγμα που γνωρίζει καλά όποιος συνεργάστηκε μαζί του. Είναι παραπάνω από προφανές ότι η συμπεριφορά αυτή της Διεύθυνσης είναι αποτέλεσμα στοχοποίησης του συναδέλφου, επειδή τόλμησε να αγωνιστεί για την άρση αδικιών, τόσο όσον αφορά στην εκπαίδευση και την παροχή ίσων ευκαιριών στους ειδικευομένους όσο και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τη διαχείριση της πανδημίας κ.α., ως εκλεγμένο μέλος της επιτροπής ειδικευομένων. Η στάση του αυτή προφανώς τον έφερε σε κόντρα με κάποιους και τώρα πληρώνει την ενόχληση που τους προκάλεσε.
  2. Είναι εξαιρετικά υποτιμητικό για έναν ιατρό που έχει διατελέσει επί 1,5 χρόνο post – doctoralfellow στο HarvardMedicalUniversity, έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, έχει επιβλέψει κλινικές διπλωματικές εργασίες σε δύο πανεπιστήμια σε Ελλάδα και ΗΠΑ και διαθέτει σχεδόν 200 citations σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, να καλείται να υποβάλει «δήλωση συμμόρφωσης προς τας υποδείξεις» για να κρατήσει τη θέση του. Η Διεύθυνση θα έπρεπε να επιδιώκει να εξασφαλίζει την παρουσία τέτοιων επιστημόνων στο νοσοκομείο. Όχι να τους απομακρύνει.
  3. Η τακτική που εφάρμοσε η Διεύθυνση, δηλαδή η αιφνιδιαστική, άτυπη, ανεπέρειστη, αυθαίρετη και χωρίς πλαίσιοκαι προκαθορισμένα κριτήρια, αξιολόγηση του συναδέλφου, προκειμένου να του δοθεί παράταση, δεν έχει εφαρμοστεί σε κανέναν άλλον συνάδελφο στο παρελθόν, ακόμη και όταν πράγματι υπήρχαν ζητήματα «ασυνέπειας». Δεν εφαρμόστηκε μάλιστα ούτε και κατά τις δύο τελευταίες παρατάσεις που υπέγραψε η ίδια Διεύθυνση. Αυτό συνιστά διαδικασία δύο ταχυτήτων και, φυσικά, κραυγαλέα παραβίαση της αρχής της ισότητας, αφού δεν γίνεται μόνο αυτός ο συνάδελφος και κανείς άλλος να υποχρεώνεται να υποστείτα παραπάνω για να πάρει αυτό που δικαιούται.
  4. Η αξιολόγηση των ειδικευόμενων, κατά νόμο, δεν γίνεται στο στάδιο της τοποθέτησης και της παράτασης της ειδίκευσής τους, αλλά μόνο προκειμένου να λάβουν τον τίτλο της ειδικότητας.
  5. Δεν έχει την πολυτέλεια το νοσοκομείο να στερείται τις υπηρεσίες ειδικευόμενων στην παρούσα συγκυρία, ειδικά ιατρών που τιμούν το λειτούργημά τους.
  6. Η επιλογή αυτή της Διεύθυνσης έναν μόλις μήνα πριν από τις εξετάσεις του συναδέλφου έχει μάλλον αντεκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Με την παρούσα δηλώνουμε την έμπρακτη υποστήριξή μας στο δίκαιο αίτημα του συναδέλφου Βασίλη Καφετζόπουλου για παράταση της ειδίκευσής του, με όλα τα δικαιώματα και,φυσικά, όλες τις υποχρεώσεις, τυπικές και ουσιαστικές, που συνδέονται με τη θέση του. Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημά του, θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας προκειμένου να στηρίξουμε τον συνάδελφό μας.

 

Αποφασίζουμε στάση εργασίας ειδικευομένων ιατρών τη Δευτέρα 15/11 8:30 – 11:30, με παράσταση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο και το γραφείο του διευθυντή της κλινικής. Αίτημα της ως άνω διαμρτυρίας είναι η ανάκληση της αναίτιας και στοχευμένης απόλυσης του συναδέλφου.

Με τιμή,

Συνέλευση Ειδικευομένων Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ

 

Με τη στήριξη:

Της Συνέλευσης Ειδικευομένων Β’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «Αττικόν»

Της Συνέλευσης Ειδικευομένων Ψυχιατρικής ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο»

Της Συνέλευσης των Ιατρών της μονάδας Εφήβων ΓΝΑ «Γεννηματάς»

Της Συνέλευσης Προσωπικού και Ιατρών, ΓΝΑ «Αττικόν»

Της Συνέλευσης Ειδικευομένων Ψυχιατρικής ΓΝΑ «Ευαγγελισμός»

—————————————————————————————————————————————————————————————————–

Η ΕΙΝΑΠ θεωρεί απαράδεκτη την ενέργεια του επιστημονικού υπεύθυνου καθηγητή της ψυχιατρικής κλινικής του Αιγινήτειου νοσοκομείου να μην εγκρίνει με ανυπόστατο αιτιολογικό το αίτημα παράτασης ειδικευόμενου γιατρού το οποίο είναι νόμιμο δικαίωμα κάθε ειδικευόμενου γιατρού που ολοκληρώνει τον χρόνο της ειδικότητάς του, και που επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες.

Όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση της συνέλευσης των ειδικευόμενων της κλινικής η πραγματική αιτία είναι η συμμετοχή του συναδέλφου στη τοπική επιτροπή ειδικευόμενων και η συνδικαλιστική δράση των ειδικευόμενων γιατρών στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΙΝΑΠ, όπως για παράδειγμα πέρυσι η αντίθεσή τους στη λειτουργία εμβολιαστικού ιατρείου για τον γενικό πληθυσμό μέσα σε ένα ειδικό νοσοκομείο όπως είναι το Αιγινήτειο.

Απαιτούμε να ανακληθεί άμεσα αυτή η απαράδεκτη απόφαση του επιστημονικού υπεύθυνου καθηγητή και ζητάμε την επείγουσα παρέμβαση της διοίκησης (Εφορίας) του νοσοκομείου και της διοίκησης της 1ης ΥΠε.

Η ΕΙΝΑΠ στηρίζει και καλύπτει την απόφαση των ειδικευόμενων γιατρών του Αιγινήτειου για στάση εργασίας ειδικευομένων ιατρών τη Δευτέρα 15/11 8:30 – 11:30, με παράσταση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο και το γραφείο του διευθυντή της κλινικής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.