Όμηρος σε νοσοκομείο

ασθενής χειροποδαρα ακινητοποιημενος παρενοχληση νοσηλευτριων ειδικευομενων ιατρων eidikeuomenoi

“Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχαν «ήσυχα δωµάτια» που είχαν σχεδιαστεί για να προσφέρουν στους ψυχικά ασθενείς κατάλληλες συνθήκες, ώστε αφού κοιµηθούν να µπορέσουν να ονειρευτούν την επιστροφή στην πνευµατική τους υγεία, γεγονός που θα βοηθούσε, όπως πίστευαν, σηµαντικά στο να αναρρώσουν. Οι άνθρωποι που φρόντιζαν τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της παραµονής τους εκεί, τους έχριαν µε λάδι και τους έκαναν µασάζ βοηθώντας τους µε αυτές τις µεθόδους να αναρρώσουν.

Οι κυριότερες πρακτικές που εφαρµόζονται για τον έλεγχο της συµπεριφοράς των ψυχικά πασχόντων ασθενών είναι ο σωµατικός περιορισµός όπως ακινητοποίηση των άκρων µε δερµάτινες ζώνες, µανδύες, η αποµόνωση και η χηµική καταστολή.

Τα έννοµα αγαθά που διακυβεύονται είναι της προσωπικής ελευθερίας, της υγείας του ψυχικά ασθενή και της ασφάλειας των τρίτων.

Η πραγµατικότητα δείχνει ότι είναι δύσκολο να δηµιουργηθεί ισορροπία ανάµεσα στα δικαιώµατα και τις ανάγκες του ασθενή και την προστασία του κοινού.”

Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα από μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία από την κυρία Ζαρταλούδη, Νοσηλεύτρια Ψυχιατρικής στο ΓΝΑ Σισμανόγλειο.

[Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρη την εργασία]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.