Παγκόσμια ημέρα γάλακτος

H 1η Ιουνίου έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος για να αναδείξει τη διατροφική του αξία του γάλακτος. Και επειδή το μόνο που χρειάζονται τα νεογέννητα, και ειδικότερα τα πρόωρα είναι το γάλα, ας προσεγγίσουμε την ημέρα αυτή από μια άλλη οπτική, αυτή του μητρικού θηλασμού.

Το μητρικό γάλα είναι δώρο ζωής προς το νεογνό μια και η σύσταση του είναι μοναδική και προσαρμοσμένη απόλυτα στις ανάγκες κάθε βρέφους, ακόμα και σε δίδυμες κυήσεις.

Το γάλα της πρωτοτόκου διαφέρει σε σύσταση από της πολύτοκου, ενώ η ενέργεια που παρέχει στο νεογνό διαφοροποιείται ανάλογα με το φύλο του. Επίσης, θωρακίζει τα νεογνά απέναντι σε ασθένειες/λοιμώξεις και συμβάλλει στην ταχύτερη ανάπτυξή τους.

Από πρακτική σκοπιά, είναι δωρεάν και πάντα στη σωστή θερμοκρασία. Η πράξη του θηλασμού ενισχύει το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ μητέρας και νεογνού.

Υπάρχουν, όμως, και άλλα οφέλη για τη μητέρα. Οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν χαμηλότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν επιθετικές μορφές καρκίνου και διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου, σε περίπτωση που είχαν νοσήσει στο παρελθόν.
Ευχαριστούμε το μαιευτικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που παρέχει συμβουλές και καθοδήγηση στη μοναδική αυτή πράξη.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΔΕΡΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.