Εφημερίες τομέα (μόνο για Ειδικευόμενους!)

λάμπες κουβαλούν καμμένη λάμπα σε φορείο

“Κέρκυρα 19/8/2015

Η απαράδεκτη κατάσταση στο ΤΕΠ του νοσοκομείου είναι γνωστή σε όλους. Ειδικευόμενοι βρίσκονται στο πόδι 24ωρες για να εξυπηρετήσουν τους προσερχόμενους ως επείγοντα περιστατικά. Παρότι στο ΤΕΠ έχουν προσληφθεί γιατροί για τη στελέχωση του τμήματος αυτού, η διοίκηση του νοσοκομείου μετακινεί τους γιατρούς αυτούς σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου με το πρόσχημα των αναγκών, αφήνοντας ακάλυπτο από ειδικούς γιατρούς το πιο σημαντικό τμήμα του νοσοκομείου. Μετά και την αποτυχία της προσπάθειας στελέχωσης του τμήματος αυτού με γενικούς γιατρούς των κέντρων υγείας που αποδυνάμωσε την περιφέρεια του νησιού από την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, ενώ δεν πρόσφερε τίποτα στην εξυπηρέτηση των επειγόντων η διοίκηση ανοίγει νέους δρόμους το τελευταίο διάστημα..

Έτσι αποπειράθηκε να μετακινήσει τον νεοδιορισθέντα επικουρικό παθολόγου προ 3μηνου σε κλινική (με παρέμβαση της 6ης ΥΠΕ τελικά παρέμεινε στα επείγοντα).

Φαίνεται όμως ότι οι προσπάθειες τις διοίκησης στο να μη στελεχωθεί ουσιαστικά ποτέ με τους κατάλληλους ιατρούς το τμημα αυτό δεν έχουν τελειωμό. Με πρόσχημα την έλλειψη ειδικευομένων (λογικό να υπάρχει έλλειψη καθώς κανείς δεν είναι χαζός να έρθει στο νοσοκομείο Κέρκυρας να κάνει ειδικότητα με τις συνθήκες που επικρατούν), αποφάσισε να κατεβάσει ειδικευόμενους από άλλα τμήματα για να καλύψουν το κενό. Έτσι στις αρχές Αυγούστου κληθήκαν πραγματικά την τελευταία στιγμή (στις 2 το μεσημέρι) ειδικευόμενοι από τη μαιευτική, που μάλιστα εφημέρευαν στο τμήμα τους εκείνη τη μέρα να εφημερεύσουν για την χειρουργική στα επείγοντα εκείνη τη μέρα, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά τις εφημερίες τομέα που έχουν απαγορευτεί στην Ελλάδα από 35ετίας και απαγορεύονται από τις συμβάσεις πρόσληψης των ειδικευόμενων.

Το γεγονός ότι οι ειδικευόμενοι που κλήθηκαν να κάνουν την εφημερία τομέα δεν είχαν επιμελητή στα επείγοντα ως ορίζει ο νόμος επίσης δεν φαίνεται να απασχολεί τη διοίκηση.

Το γεγονός ότι ο νόμος για τη στελέχωση του ΤΕΠ έχει συγκεκριμένες ειδικότητες ειδικών ιατρών που πρέπει πρώτιστα να κληθούν να καλύψουν τα κενά (εάν δεν υπήρχαν διορισμένοι ιατροί στα επείγοντα) επίσης δεν απασχολεί τη διοίκηση. Ούτε φυσικά έχει προσπαθήσει την τελευταία διετία να επαναπροκυρήξει θέση επικουρικού για τα επείγοντα της χειρουργικής την τελευταία διετία, εάν όπως ισχυρίζεται υπάρχει ανάγκη…

Η διοίκηση δε σταμάτησε όμως εκεί. Κάλεσε την επόμενη μέρα, σε  προσπάθεια καταφανούς τρομοκράτησης τον ειδικευόμενο της μαιευτικής σε απολογία, γιατί εφημέρευσε στην μαιευτική και όχι στο ΤΕΠ όπως η ίδια αποφάσισε τελευταία στιγμή, με προφανή σκοπό να τρομοκρατήσει και τους επερχόμενους εντελλόμενους ειδικευόμενους να υπακούσουν στις παράνομες εντολές της.

Ως ένωση γιατρών ΕΣΥ είναι προφανές πως δε πρόκειται να αποδεχτούμε να ανοίξει ο ασκός του αιόλου για εφημερίες τομέα στο νοσοκομείο. Πολύ περισσότερο δε θα ανεχτούμε ούτε και την επιχειρούμενη προσπάθεια διώξεων απέναντι σε ιατρούς που δουλεύουν υπέρ του δεόντως για να μείνει το νοσοκομείο ανοιχτό, παρά τις τεράστιες ελλείψεις.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της διοίκησης για πειθαρχικές διώξεις απέναντι στον κληθέντα σε απολογία ειδικευόμενο.

Καταγγέλλουμε την συνεχιζόμενη απαξίωση του τμήματος των επειγόντων που λειτουργεί με ειδικευόμενους ιατρούς, ενώ έχουν προσληφθεί ειδικευμένοι ιατροί για αυτό.

Ζητάμε τη λειτουργία του τμήματος επειγόντων με βάση όσα ορίζουν οι νόμοι και ζητάμε τη στελέχωση του με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ζητάμε άμεσες προκηρύξεις επικουρικών ιατρών για να καλυφθούν τα κενά που αφήνουν οι ελλείψεις ειδικευομένων.

Θα σταθούμε με κάθε τρόπο δίπλα στο διωκόμενο συνάδελφο αλλά και σε όσους άλλους πιθανών κληθούν σε απολογία επειδή δε θα εφαρμόσουν τις αποφάσεις της απερχόμενης διοίκησης του νοσοκομείου.

Tο ΔΣ της ένωσης ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας”

 

 

Πηγή: egesykerkyra.blogspot.gr

One thought on “Εφημερίες τομέα (μόνο για Ειδικευόμενους!)
  • Νίκος says:

    Καλησπέρα κι εγώ ειδικεόμενος είμαι και θα ήθελα να πω και την άποψή μου πάνω στις “εφημερίες τομέα”… Μπορεί το θέμα να είναι νομικό και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν θα υποστήριζα τις κομματικές διοικήσεις των ελληνικών νοσοκομείων, αλλά πρέπει να δούμε και την ουσία του πράγματος. Δυστυχώς στην χώρα μας δεν υπάρχει ξεχωριστό ΤΕΠ και επειγοντολογία. Από την άλλη μεριά από που και ως που μια ειδικότητα χειρουργικής ΔΕΝ μπορεί να κάνει ΤΕΠ χειρουργικής;;Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό. Σε όλες τις δυτικές χωρες, καλύπτουν οι ειδικεύομενοι του χειρουργικού τομέα τα χειρουργικά όπου υπάρχει επειγοντολογία και όσο πιο μικροί σε χρόνια ειδικότητας τόσο κάνουν ΤΕΠ γενικών καθηκόντων και όχι εξειδικευμένα. Επίσης στον παθολογικό τομέα μπορεί να εφημερεύει ειδικός νευρολόγος ή ειδικευόμενος κ.ο.κ… Μήπως στα ΤΕΠ είναι καλύτερα άλλωστε να είναι ο 30χρονος από τον 60χρονο κουρασμένο που ούτε ALS γνωρίζει;;Μήπως στην χώρα μας πέρα από την ασχετοσύνη των διοικητικών πρέπει πέρα από καλύτερες συνθήκες και μισθούς να έχουμε ένα ορθό σύστημα στο οποίο δεν θα επιτρέπεται να φορτώνονται κάποια κορόιδα και να την βγάζουν καθαρή όσοι διαφεύγουν από τη δουλειά;; Μόνο εδώ συμβαίνει να γίνεσαι δερματολόγος και ενδοκρινολόγος χωρίς να έχεις κάνει 3-5 χρόνια σωστής παθολογίας… Ας ζητάμε και αυτά. Γιατί όταν πάμε στο εξωτερικό πχ FY1 κάνουμε πράγματα που δεν κάνουν ούτε 5ετείς ειδικευόμενοι εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.