Τι θα φάμε στη βάρδια;

Ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό των υγειονομικών;

Το φαγητό του κυλικείου/καφετέριας του νοσοκομείου είναι μια δημοφιλής απάντηση. Ωστόσο, η απάντηση των περισσοτέρων, κυρίως νεαρών, ερωτηθέντων υγειονομικών στο ερώτημα αυτό είναι, συνήθως, περιγραφική και συνοψίζεται σε κάτι νόστιμο και γρήγορο στην προετοιμασία που γεμίζει το στομάχι αλλά όχι και το νεροχύτη.

Με άλλα λόγια φαγητό απ’έξω ή έτοιμα μικρογεύματα που χρειάζονται απλά ψήσιμο.

Στην ερώτηση για αγαπημένο σνακ, τα ζελεδάκια και οι σοκολάτες συνήθως κυριαρχούν.

Σκεφθείτε, όμως, πόσο καλό θα κάνατε στην υγεία σας και στα αποθέματα ενέργειας σας για να αντιμετωπίσετε τα άστατα ωράρια και το λιγοστό ύπνο αν τρεφόσασταν σωστά.

O Iπποκράτης, εξάλλου, έλεγε «Το φάρμακό σου η τροφή σου». Σκεφτείτε, επίσης, ότι θα αποτελούσατε καλό παράδειγμα για τους ασθενείς σας.

Αρκετές ιατρικές σχολές στις ΗΠΑ έχουν εντάξει μαθήματα διατροφής για τους μελλοντικούς υγειονομικούς. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Αρκεί να σκεφθείτε ότι στις ΗΠΑ το 1/3 των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι και έως το 2020 με βάση μελέτες του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας (WHO) τα 2/3 του πληθυσμού της γης θα πλήττονται από παθήσεις που θα αποτελούν συνέπεια των διατροφικών τους επιλογών.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι μελλοντικοί υγειονομικοί θα είναι καλύτεροι ιατροί αν μάθουν έγκαιρα την αξία της σωστής διατροφής και αν στους χώρους εργασίας τους μπορούν να τρέφονται σωστά.

Με άλλα λόγια για να μπορείτε να φροντίζετε τους άλλους θα πρέπει πρώτα να φροντίζετε τον εαυτό σας.

 ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΔΕΡΗ

Πηγή: aafp.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.