Το υπουργείο ξανα-ανακάλυψε τις Ιατρικές συνταγές

eureka εύρηκα

Κάλα όσα γράφονται στην παρακάτω ανακοίνωση, πλην του σημείου που μιλά για “υιοθέτηση της χορήγησης αντιβιοτικών μόνο με συνταγή από Iατρό”.

Κάτι σαν τον αντικαπνιστικό νόμο. Τον βγάζουμε χωρίς να έχουμε διάθεση να τον εφαρμόσουμε, και μετά ψάχνουμε τρόπο να τον “υιοθετήσουμε”.

Έτσι μείναμε όλοι “ορφανοί” από θέμα Υγείας.

 

“ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ       

                                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα στις  14/1/2016  πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας  στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννη Μπασκόζου  με την Επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ για την προώθηση της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών. Θέμα της συνάντησης ήταν η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία και στην κοινότητα και το τεράστιο πρόβλημα της μικροβιακής  αντοχής (ΜΑ) στα ελληνικά νοσοκομεία. Ακολούθως, αποφασίστηκαν:

Α. Η άμεση συγκρότηση και λειτουργία των Επιτροπών Επιτήρησης της κατανάλωσης και ορθής χρήσης των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία και η εφαρμογή του πρόσφατου νομοθετικού πλαισίου  για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της ΜΑ.

Β. Η προώθηση σε πανελλαδικό επίπεδο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης όλου του προσωπικού των νοσοκομείων σε θέματα εφαρμογής μέτρων πρόληψης  και ελέγχου λοιμώξεων και της ορθής χρήσης αντιβιοτικών μέσω νοσοκομειακών θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Γ. Η υιοθέτηση της ελεγχόμενης χορήγησης  αντιβιοτικών από τα φαρμακεία μόνο με ιατρική συνταγή.

Τονίστηκε η δέσμευση του Υπουργείου Υγείας για την άμεση υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων καθώς η αντιμετώπιση της ΜΑ αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα  δημόσιας υγείας με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ασθενείς και υγειονομικό σύστημα. Για την Ελλάδα υπάρχει δέσμευση, σε διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση της ΜΑ ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.