Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας

world arthritis day

Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας.

Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος, Χαράλαμπο Μπερμπερίδη,  το 25% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία του μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ ένας στους 2 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσβαση σε ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επισημαίνουν την αξία της έγκαιρης διάγνωσης για την  αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών και των μυοσκελετικών νοσημάτων. Εάν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, οι καθημερινές δραστηριότητες θα επηρεαστούν, μειώνοντας την ποιότητα ζωής.

Δυστυχώς, τα ρευματικά νοσήματα διαγιγνώσκονται καθυστερημένα ή δεν διαγιγνώσκονται καθόλου. Για παράδειγμα, η ινομυαλγία παραμένει αδιάγνωστη στα  3 από τα 4 άτομα που πάσχουν  και ο χρόνος διάγνωσης είναι κατά μέσο όρο 5 έτη. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 1 εκατ. εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εργάζονται κάθε μέρα εάν η διάγνωση και η λήψη θεραπείας ήταν ευρύτερα προσπελάσιμες για τα άτομα με ρευματικά νοσήματα.

Τα ρευματικά νοσήματα είναι περισσότερα από 200 και προσβάλλουν τις αρθρώσεις, τους μύες και τα μαλακά μόρια. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εκφυλιστικά όπως η Οστεοαρθρίτιδα, τα μεταβολικά όπως η Οστεοπόρωση, οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, τα συστηματικά αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος και τα αυτοφλεγμονώδη νοσήματα όπως τα Περιοδικά Εμπύρετα Σύνδρομα.

Στατιστικά Στοιχεία:

Κλείνοντας δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι και φέτος η Ρευματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων στα πλαίσια του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας» διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις για ευαισθητοποίηση του κοινού. Στο πλαίσιο επίσης του εορτασμού αυτού, οι ιατροί της Ρευματολογικής Κλινικής, συνηθίζεται να εξετάζουν χωρίς προγραμματισμένα ραντεβού ασθενείς που επιθυμούν να προσέλθουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

 

Χαράλαμπος Νάκος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.