Περίεργες μεταμοσχεύσεις

Μεταμόσχευση καρδιάς σε ζαχαρωτά. Ειδικευόμενοι eidikeyomenoi eidikeuomenoi

Αν μέχρι πρότινος φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, η μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού μπορεί να αποτελέσει πραγματικότητα στα επόμενα χρόνια.

Αυτό αποτελεί το μεγαλεπίβολο σχέδιο Ιταλού χειρούργου, ο οποίος πέρα από τα πρακτικά προβλήματα της επιτυχούς σύνδεσης των νεύρων και του νωτιαίου μυελού με το κεφάλι, αναγνωρίζει ότι η επέμβαση αυτή εγείρει πολλά ηθικά ζητήματα. Αντίστοιχο πείραμα είχε γίνει σε μαιμούδες 1970 και είχε οδηγήσει σε απόρριψη του κεφαλιού από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, ενώ στην Κίνα έχουν ξεκινήσει από το 2014 ανάλογα πειράματα μεταμόσχευσης κεφαλιού σε ποντίκια.

Δεν είναι, όμως η μόνη τολμηρή μεταμόσχευση που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση πέους (με πλήρη ανάκτηση της λειτουργίας) σε νεαρό άνδρα 18-19 ετών που είχε ακρωτηριαστεί σε τελετή περιτομής πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική το Δεκέμβριο στα πλαίσια πιλοτικής μελέτης. Η αναγκαιότητα τέτοιιου είδους μεταμοσχεύσεων είναι μεγαλύτερη στη Νότια Αφρική από άλλες περιοχές του κόσμου.

Υπολογίζεται οτι 250 άνθρωποι στη Νότια Αφρική αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό πέους κάθε χρόνο, λόγω επιπλοκών έπειτα από περιτομή σε τελετές ενηλικίωσης. Ηδη άλλοι 9 ασθενείς αναμένεται να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία.

Και στις δύο περιπτώσεις, η εύρεση δοτών αποτελεί πρόκληση για τους επιστήμονες.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΔΕΡΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.