Σύγχρονη ενδαγγειακή Νευροχειρουργική στο ΠΓΝ Λάρισας

Πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Λάρισας.

“Στη δημιουργία μονάδας Ενδαγγειακής Νευροχειρουργικής προτίθεται να προχωρήσει άμεσα η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το κέντρο θα τελεί υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Νευροχειρουργικής κου Κ. Φουντά και επιστημονικός υπεύθυνος για τη λειτουργία του θα είναι ο Νευροχειρουργός κος Θ. Παπασιλέκας.

Ο κος Παπασιλέκας έχει πρόσφατα επιστρέψει στη χώρα μας μετά την ολοκλήρωση της σχετικής εξειδίκευσής του σε Οξφόρδη και Μιλάνο. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Ενδαγγειακή Νευροχειρουργική από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έχει διοριστεί εδώ και λίγους μήνες ως Υπότροφος του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.

Αντικείμενο της Ενδαγγειακής Νευροχειρουργικής είναι η διαγνωστική προσπέλαση αγγειακών νοσημάτων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος καθώς και η αντιμετώπιση αυτών με σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο εμβολισμός των εγκεφαλικών ανευρυσμάτων ο οποίος έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε θεραπεία εκλογής για την πλειονότητα των περιπτώσεων. Ιδιαίτερο επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει σήμερα η εφαρμογή ενδαγγειακών μεθόδων στην αντιμετώπιση των κλασικών εμβολικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων με τη θρομβεκτομή να αναλαμβάνει πλέον πρωτεύονται ρόλο στα σχετικά πρωτόκολλα.

Δεδομένων των δυσκολιών τις οποίες η χώρα μας αντιμετωπίζει στις μέρες μας, η ανάπτυξη μονάδας Ενδαγγειακής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας αποτελεί σημαντική κατάκτηση τόσο για την 5η Υγειονομική Περιφέρεια – στην οποία αυτό ανήκει – όσο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο σύνολό του. Ευχόμαστε στους εμπλεκόμενους φορείς κάθε επιτυχία στο δύσκολο αυτό έργο και ελπίζουμε να δούμε σύντομα την προσπάθεια αυτή να καρποφορεί.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.