ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Νομιμοποιείται το φακελάκι στο ΕΣΥ και σχέδια για κρυπτονόμισμα

φακελάκι, μίζα, βύσμα

 

Την απελευθέρωση του χρηματισμού του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποφάσισε το υπουργείο υγείας σήμερα, με σχέδιο νόμου εξπρές και αναδρομική ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2017.

 

Η ριζοσπαστική αυτή αλλαγή ήρθε μετά από πολύμηνη διαβούλευση του επιτελείου του υπουργείου με τον οργανισμό Διεθνούς Διαφάνειας της Ελλάδος και εκπροσώπους της ιδιωτικής περίθαλψης της Μεγάλης Βρετανίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του οργανισμού, οι Έλληνες πολίτες ξοδεύουν ετησίως 1.9 δις ευρώ σε «φακελάκια» και «γρηγορόσημα», με 500 εκατομμύρια να αφορούν μόνο τον χώρο της υγείας.

 

Η ελεύθερη προσωπική επιλογή της αμοιβής των ιατρών και του προσωπικού του ΕΣΥ για κάθε πράξη τους θα προσφέρει διαφάνεια στην επιλογή του νοσοκομείου και της κλινικλης από τον ασθενή, με ταυτόχρονη φορολογική αξιοποίηση του μεγάλου αυτού τζίρου. Το ιατρονοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που θα εμπλέκεται στην εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία και στη νοσηλεία του ασθενούς θα έχει τη δυνατότητα προσθήκης της προσωπικής τους αμοιβής στα νοσήλια του κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο. Η φορολόγηση του πρόσθετου ποσού θα αγγίζει μόλις το 9% προκειμένου να δοθεί κίνητρο διαφάνειας της συναλλαγής τόσο στον ασθενή και τους οικείους του, όσο και στο ίδιο το προσωπικό του νοσοκομείου. Το πλήρες ποσό θα προσμετράται στο αφορολόγητο όριο ως ιατρικά έξοδα, δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρο αξιοποίησης μικρότερων νοσηλευτικών δομών που θα διαθέτουν μικρότερο συνολικό κόστος νοσηλείας.

 

Καταρρίπτεται έτσι η ανάγκη «μυστικότητας» της συναλλαγής με το προσωπικό του ΕΣΥ, αφαιρώντας περιττό άγχος στους εμπλεκόμενους και προσφέροντας έτσι κίνητρα για τη στελέχωση των νοσοκομείων. Υπολογίζεται ότι η Ελλάδα ανέπτυξε έλλειμμα χιλιάδων ιατρών τα τελευταία έτη, ειδικά στην περιφέρεια, με την από δεκαετιών έλλειψη δεκάδων χιλιάδων νοσηλευτών να αυξάνεται σταδιακά. Η αδυναμία του κράτους να συγκεντρώσει πόρους για την αποζημίωση των περικοπών των ιατρών που κρίθηκαν πρόσφατα αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αλλά και η συνεχής φυγή νέων υγειονομικών στο εξωτερικό έχει ωθήσει την Ελλάδα σε μια κρίσιμη αδιέξοδο.

 

Το σύστημα της ελεύθερης αμοιβής του προσωπικού των νοσοκομείων εκτιμάται από στελέχη του υπουργείου ότι θα επιφέρει έναν ευγενή ανταγωνισμό που σταδιακά θα ομαλοποιήσει τις τιμές αυτές και θα τις φέρει σε ένα πολύ χαμηλό και υγιές επίπεδο. Εικάζεται ότι μέχρι το έτος 2020 η μέση ελεύθερη αμοιβή για μια τυπική επέμβαση στο ΕΣΥ θα μειωθεί μόλις στα 175 ευρώ από τις χιλιάδες ευρώ που μπορεί να είναι σήμερα.

 

Παράλληλα, το υπουργείο υγείας μελετά εσπευσμένα τη χρήση κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain, όχι μόνο για την αποκεντρωμένη αποθήκευση όλων των δεδομένων νοσηλείας του κάθε ασθενούς, αλλά και για την αξιοποίηση προσωπικών γνωριμιών κατά την επίσκεψη στα νοσοκομεία. Έτσι, πολιτικοί, θρησκευτικοί, στρατιωτικοί, πανεπιστημιακοί, και λοιποί φορείς θα αποκτήσουν τη δυνατότητα μηνιαίας προσφοράς ενός συγκεκριμένου «νομισματοποιημένου» ποσού επιρροής («VysmaCoin») στους οικείους και ψηφοφόρους τους, το οποίο θα εξαργυρώνεται για την ταχύτερη επιβεβαίωση ιατρικού ραντεβού, ένταξη στην λίστα επεμβάσεων, κ.τ.λ. Το υπόλοιπο των κρυπτονομισμάτων θα προστίθεται αυτόματα στον αποκεντρωμένο ιατρικό φάκελο ασθενούς, και θα είναι προσβάσιμο από την ιστοσελίδα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τόσο από την πλευρά των ιατρών, όσο και από ειδική εφαρμογή για ασθενείς. Κατά όμοιο τρόπο με την ελεύθερη αμοιβή, το υπουργείο εκτιμά ότι σε βάθος 10ετίας ο ισχυρός ανταγωνισμός μεταξύ των φορέων θα επιφέρει πρακτικά εξίσωση της πρόσβασης των πολιτών στο ΕΣΥ, κάνοντας πραγματικότητα το όραμα για ίση και ελεύθερη περίθαλψη για όλους.

 

Το eidikeuomenoi.gr θα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις αυτές, και μέχρι νεωτέρας σας εύχεται καλό μήνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.