Αραχνοφιλία και το ζωικό “μπλε χαπάκι”

Goliath birdeater αράχνι Ειδικευόμενοι eidikeyomenoi eidikeuomenoi

Oι αράχνες έχουν έρθει στο προσκήνιο, μια και πρόσφατα ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη αράχνη στον κόσμο με βάρος 170 γρ και άνοιγμα ποδιών 30 εκ.

Εκτός, από την αράχνη-γίγα, οι αράχνες μπορούν γενικά να είναι τρομακτικές, θανατηφόρες (ελάχιστα είδη) ή πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία σούπερ-ηρώων. Αποσπούν, όμως, το ενδιαφέρον των επιστημόνων και για κάποιες άλλες, πιο ελκυστικές, ιδιότητες.

Πιο συγκεκριμένα, πολλοί δε θα δίσταζαν να δοκιμάσουν το τσίμπημα κάποιων ειδών αραχνών, μια και το δηλητήριό τους μπορεί να συνοδεύεται από ευχάριστες παρενέργειες.

Τσίμπημα από τη βραζιλιάνικη αράχνη Phoneutria nigriventer προκαλεί τρέμουλο, δυσκολία στην αναπνοή, σιελόρροια και στύση διάρκειας τουλάχιστον 20 λεπτών, λόγω ενός συστατικού που περιέχει και προκαλεί χαλάρωση των λείων μυικών ινών του πέους.

αράχνη σε σακούλα με μπανάνες. Ειδικευόμενοι eidikeyomenoi eideikeuomenoi

Σπανιότερα, μπορεί να προκαλέσει πριαπισμό, μια παθολογική κατάσταση που συνίσταται σε επώδυνη πολύωρη στύση και, ίσως, ανικανότητα, λόγω θρόμβωσης του αίματος στο πέος.

Πειράματα σε ποντίκια επιβεβαίωσαν οτί το συγκεκριμένο συστατικό μπορεί να προκαλέσει στύση με λιγότερες παρενέργειες από τα ήδη υπάρχοντα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Και μια και η απομόνωση του συστατικού από το δηλητήριο αυτού του είδους αραχνών θα προκαλούσε την εξαφάνισή τους, οι επιστήμονες κατάφεραν μόλις το 2014 να το παρασκευάσουν στο εργαστήριο. Οι κλινικές μελέτες σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί η ασφαλής και αποτελεσματική χρήση του συστατικού αυτού αναμένεται να ξεκινήσουν στο μέλλον.

Στατιστικά, πάντως, αν και τα ήδη υπάρχοντα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι αποτελεσματικά στο 70% των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία, το υπόλοιπο 30% σίγουρα μπορεί να προσβλέπει σε κάτι ελπιδοφόρο.

Στην Αυστραλία, μια ομάδα επιστημόνων που μελέτησε το δηλητήριο 206 ειδών αραχνών εντόπισε 7 ουσίες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη νέα γενιά αναλγητικών φαρμάκων, μιας και επιδρούν σε νεύρα που αποστέλλουν στον εγκέφαλο σήματα πόνου και μπλοκάρουν τη λειτουργία τους μηδενίζοντας το αίσθημα του πόνου.

Αν τα συναισθήματά μας απέναντι στις αράχνες ήταν εντελώς αρνητικά, μάλλον, θα τις αντικρίζουμε με διαφορετικό μάτι πλέον.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΔΕΡΗ

Πηγή: Το Βήμα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.