Οι ορμόνες του χρήματος

Τα πάντα τις τελευταίες μέρες γυρίζουν γύρω από την ελληνική οικονομία, την αποτελεσματική διαχείριση χρημάτων (όταν υπάρχουν) και τις ριψοκίνδυνες/ασφαλείς κινήσεις για την απόκτηση τους και την μείωση του χρέους.

Υπεύθυνες για τη λήψη ριψοκίνδυνων οικονομικών αποφάσεων φαίνεται να είναι ορμόνες και συγκεκριμένα η κορτιζόλη και η τεστοστερόνη.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν μελέτες σε άνδρες και γυναίκες, στους οποίους μετρήθηκαν τα επίπεδα των ορμονών αυτών και έπειτα συμμετείχαν σε εικονικό παιχνίδι αγοραπωλησίας μετοχών. Στα πλαίσια της ίδιας μελέτης, στους άνδρες συμμετέχοντες μόνο χορηγήθηκε κορτιζόλη ή τεστοστερόνη ή ανενεργή ουσία (placebo) και τους ζητήθηκε να επαναλάβουν το ίδιο παιχνίδι.

Περιέργως, μόνο όσο είχαν λάβει κορτιζόλη ή τεστοστερόνη ήταν πιο ριψοκίνδυνοι. Τα αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από μεγαλύτερες μελέτες.

Μπορούν, όμως να δικαιολογήσουν γιατί στην πολιτική και οικονομία κυριαρχούν άνδρες και οι λιγοστές γυναίκες δεν είναι… τόσο ελκυστικές. Θα μπορούσαν, βέβαια, οι ερευνητές να εντάξουν στις μελέτες και προσωπικότητες του πολιτικού και οικονομικού χώρου, προκειμένου να είναι τα πορίσματα τους πιο έγκυρα, μια και εκείνοι δεν παίρνουν εικονικές αποφάσεις.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΔΕΡΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.