Γάγγλιο: είναι επικίνδυνο;

Τα γάγγλια (ή γαγγλιακές κύστες) είναι πολύ συχνά και εντοπίζονται συνήθως στον καρπό. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν στους αστραγάλους και τα πόδια. Πρόκειται για εξογκώματα που μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή σταδιακά. Είναι συνήθως στρογγυλά ή ωοειδή και πληρούνται με ένα υγρό που μοιάζει με ζελέ. Η αιτία που προκαλεί την ανάπτυξη ενός γαγγλίου είναι άγνωστη. Πρόκειται όμως για καλοήθη όγκο που ξεκινά με έναν μίσχο είτε από κάποιο οστό, είτε από το περίβλημα τενόντων. Ο ασθενής διαπιστώνει μια ελαστική διόγκωση κάτω από το δέρμα του, που μπορεί να αυξομειώνεται σε μέγεθος ανάλογα με το πόσο χρησιμοποιεί το χέρι του.

Τα μικρά σε μέγεθος γάγγλια είναι σε μεγέθους «μπιζελιού», ενώ τα μεγαλύτερα μπορούν να έχουν διάμετρο περίπου 2,5 εκατοστών. Τέλος, μπορεί να είναι επώδυνα εάν πιέσουν ένα κοντινό νεύρο ενώ επίσης η θέση τους μπορεί μερικές φορές να επηρεάσει την κίνηση των αρθρώσεων.

Συμπτώματα

Πόνος: Τα γάγγλια είναι συνήθως ανώδυνοι, αλλά εάν πιέζουν κάποιο νεύρο – ακόμα κι αν είναι πολύ μικρό ώστε να σχηματίσει μία αξιοσημείωτη διόγκωση- μπορεί να προκαλέσει πόνο, μούδιασμα ή/και μυϊκή αδυναμία.

Τοποθεσία: Συνήθως αναπτύσσονται κατά μήκος των τενόντων ή των αρθρώσεων των καρπών ή των χεριών. Τα επόμενα πιο κοινά σημεία είναι οι αστράγαλοι και τα πόδια.

Σχήμα και μέγεθος: Τα γάγγλια είναι στρογγυλά ή «οβάλ» και συνήθως έχουν διάμετρο μικρότερη από 2,5 εκατοστά. Ορισμένα είναι τόσο μικρά που δεν γίνονται αισθητά. Το μέγεθος μιας κύστης έχει αρκετές διακυμάνσεις και συχνά αυξάνεται όταν η άρθρωση χρησιμοποιείται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις.\

Πότε για να επισκεφτείτε τον γιατρό/ορθοπαιδικό σας

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ένα μεγάλο εξόγκωμα ή πόνο στον καρπό, στο χέρι, στον αστράγαλο ή στο πόδι.

Αιτιολογία

Είναι άγνωστο ακόμα τι ακριβώς προκαλεί την ανάπτυξη μιας γαγγλιακής κύστης. Αυξάνεται από μια άρθρωση ή το περίβλημα ενός τένοντα, που μοιάζει με ένα μικρό μπαλόνι νερού σε ένα μίσχο, και φαίνεται να συμβαίνει όταν ο ιστός που περιβάλλει μια άρθρωση ή έναν τένοντα διογκώνεται. Μέσα στην κύστη είναι ένα παχύ λιπαντικό υγρό παρόμοιο με αυτό που βρίσκεται στις αρθρώσεις ή γύρω από τους τένοντες.

 

Παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση γαγγλίου

Το φύλο και η ηλικία: Τα γάγγλια μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιονδήποτε, αλλά εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 20 έως 40 ετών.

Οστεοαρθρίτιδα: Τα άτομα που έχουν εκφυλιστικού τύπου αρθρίτιδα (οστεοαρθρίτιδα) στις αρθρώσεις των δακτύλων που είναι πιο κοντά στα νύχια (ονυχοφόρες φάλαγγες) είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν γάγγλια κοντά σε αυτές τις αρθρώσεις.

Πρόκληση τραυματισμού στις αρθρώσεις: Οι αρθρώσεις ή οι τένοντες που έχουν τραυματιστεί κατά το παρελθόν είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κύστεις γαγγλίων.

Ιατρικό Ιστορικό και Φυσική Εξέταση

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας με το γιατρό, ο γιατρός σας θα συζητήσει το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματά σας. Μπορεί να σας ρωτήσει για πόσο καιρό είχατε το γάγγλιο, αν αλλάζει σε μέγεθος και αν είναι επώδυνο.

Μπορεί να εφαρμοστεί πίεση για τον εντοπισμό οποιασδήποτε ευαισθησίας. Επειδή ένα γάγγλιο είναι γεμάτο με υγρό, είναι ημιδιαφανές. Ο γιατρός σας μπορεί να φωτίσει την κύστη με το φως ενός φακού για να δει εάν το φως την διαπερνά.

Απεικονιστικές εξετάσεις

Απλή ακτινογραφία: Αυτές οι δοκιμές δημιουργούν σαφείς εικόνες για πυκνές δομές, όπως τα οστά. Παρότι με τις ακτίνες Χ δεν θα διαγνωστεί το γάγγλιο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκλείσουν άλλες καταστάσεις, όπως αρθρίτιδα ή όγκοι οστών.

Μαγνητική τομογραφία (MRI) ή υπερηχογράφημα: Αυτές οι δοκιμές απεικόνισης μπορούν να δείξουν καλύτερα τους μαλακούς ιστούς όπως ένα γάγγλιο. Μερικές φορές απαιτείται μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα για να βρεθεί ένα «κρυφό» γάγγλιο το οποίο δεν είναι ορατό ή να διαφοροδιαγνώσει κανείς τη γαγγλιακή κύστη από άλλους όγκους.

 

Θεραπεία

Ουσιαστικά, οι λόγοι που θα μας οδηγήσουν στην αντιμετώπισή τους είναι:

Α) Μη χειρουργική θεραπεία

Η αρχική θεραπεία ενός γαγγλίου δεν είναι χειρουργική.

 

Β) Χειρουργική θεραπεία

Πιθανές επιπλοκές

Όπως σε κάθε χειρουργείο πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της μικροβιακής επιμόλυνσης. Κάτι τέτοιο όμως είναι σπάνιο και αντιμετωπίζεται με επιτυχία με την βοήθεια αντιμικροβιακών φαρμάκων. Μια μικρή ευαισθησία πάνω στη χειρουργική τομή υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου. Στα γάγγλια, πάντα υπάρχει η πιθανότητα της επανεμφάνισής τους, στο ίδιο ή σε διαφορετικό σημείο.

Επόμενα βήματα παρακολούθησης

Ναούμ Συμεών, MD, MSc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.