Οι Ιατροί-καουμπόιδες “πυροβολούν” το σύστημα Υγείας
Όταν λέμε Ιατροί “καουμπόιδες” δεν εννοούμε κάποιον Αγροτικό Ιατρό στο Τέξας που φορά άσπρη μπλούζα και σπιρούνια.
Ο όρος “cowboy doctors” αναφέρεται σε εκείνους τους Ιατρούς που συνεχίζουν εκεί που έχουν σταματήσει οι υπόλοιποι, διαγνωστικά και κυρίως θεραπευτικά. Περιστασιακά αναλαμβάνουν τους “κατά φαντασίαν” ασθενείς, αλλά συνήθως σε αυτούς απευθύνονται οι βαριά άρρωστοι που έχουν χάσει την ελπίδα τους καθώς και εκείνοι στους οποίους έχει αποτύχει να τεθεί μια διάγνωση.
Λέγονται “καουμπόιδες” γιατί, όπως στις ταινίες Γουέστερν, με πλεονάζον θάρρος, προβαίνουν σε χειρουργεία/θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις που δεν είναι σύμφωνα με τις διεθνείς θεραπευτικές ενδείξεις ή συνοδεύονται από σημαντικό κίνδυνο για την Υγεία του αρρώστου.
Ο όρος δεν αναφέρεται σε εκείνους τους Ιατρούς που έχουν εξειδικευθεί σε ένα συγκεκριμένο τομέα σε ένα κέντρο αναφοράς για την πάθηση αυτή. Οι “καουμπόιδες” είναι π.χ. οι Χειρουργοί που προβαίνουν σε περίπλοκες επεμβάσεις με θεωρητικά μικρό ποσοστό επιτυχίας.
Δεν αναφερόμαστε βέβαια σε εκείνους τους “συναδέλφους” που κάνουν άσκοπες θεραπείες σε ανίατες ασθένειες, προκειμένου για να έχουν οικονομικό όφελος. Εκείνοι είναι απλά χασάπηδες και απατεώνες.
Σε μια πρόσφατη έρευνα του Harvard περιγράφεται ότι οι “Ιατροί καουμπόιδες” αποτελούν μεγάλο πλήγμα, τόσο για το υπερχρεωμένο σύστημα της δημόσιας υγείας όσο και για την ψυχολογία και υγεία των ασθενών τους. Κανείς δε μπορεί να αντικρούσει ότι ο εξονυχιστικός έλεγχος έχει πλεονεκτήματα αρκεί να μην καταλήγει στην υπερβολή, να μην εκθέτει στονασθενή σε περιττούς κινδύνους, και να μην του καλλιεργεί φρούδες ελπίδες.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΔΕΡΗ
Μαγικός πίνακας οπτικής οξύτητας Πήραν τα μηχανήματα από τα Κέντρα Υγείας της 5ης ΥΠΕ