Μετατρέψτε το κινητό σας σε στηθοσκόπιο

Το επόμενο βήμα στην ακρόαση των ασθενών μπορεί να είναι η οπτική απεικόνιση του ήχου και η καταγραφή του για μελλοντική σύγκριση ή μελέτη.

Ψηφιακά στηθοσκόπια με δυνατότητα αποθήκευσης των ήχων κυκλοφορούν ήδη, αλλά έχουν ένα αυξημένο κόστος και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ασθενείς.

Μια νέα μικρή συσκευή, το “HeartBuds“, φιλοδοξεί να υποκαταστήσει τα στηθοσκόπια. Η κυκλική αυτή συσκευή τοποθετείται στο δέρμα του ασθενούς και συνδέεται στην υποδοχή των ακουστικών του κινητού τηλεφώνου ή του τάμπλετ σας. Η απόδοσή της είναι συγκρίσιμη με αυτή των στηθοσκοπίων τάξης Ι και ΙΙ και στηθοσκοπίων μιας χρήσης, με τo κόστος της να κυμαίνεται στα 46 ευρώ.

Η συσκευή ενισχύει τον παραγόμενο ήχο, και μέσω μιας συνοδευτικής δωρεάν εφαρμογής και καλωδίου ήχου, επιτρέπει την ψηφιακή μετατροπή του, τη γραφική του απεικόνιση, και την καταγραφή του από την κινητή συσκευή των ιατρών και των ασθενών. Υπό ανάπτυξη είναι η ασύρματη μορφή της συσκεής, που θα μεταδίδει τα δεδομένα απευθείας μέσω bluetooth στον χρήστη.

Οι ασθενείς μπορούν να καταγράψουν στο κινητό τους τους επιθυμητούς ήχους και να τους προωθήσουν στον ιατρό τους, είτε στην επίσκεψη, είτε μέσω email, για την εκτίμησή τους.

Ένα βήμα παραπέρα είναι η δημιουργία στηθοσκοπίων σε μέγεθος αμυγδάλου, τα οποία θα καταπίνονται από τους ασθενείς και αφού επιτρέψουν την παρακολούθηση των καρδιακών παλμών και του ρυθμού αναπνοής των ασθενών θα αποβάλλονται δια της φυσικής οδού σε περίπου 2 ημέρες. Το στηθοσκόπιο σε μέγεθος χαπιού θα διευκολύνει την εξ αποστάσεως παρακολούθηση ασθενών και αναμένεται ότι θα διευκολύνει ιδιαίτερα τους ασθενείς που λόγω ερεθισμών ή εγκαυμάτων δεν αντέχουν το παραδοσιακό στηθοσκόπιο.

 

 

 

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΔΕΡΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.