Γενικό συμβούλιο ΟΕΝΓΕ της 22/12/2014

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2014

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ

Συνεδρίασε στις 12 Δεκεμβρίου το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ και συζήτησε τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας υπό τα νέα πολιτικά δεδομένα της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2015, της επίσπευσης των διαδικασιών για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και της προοπτικής πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στις αρχές του νέου έτους.

Διαπιστώθηκε ότι :

Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μετά τη κατάρρευση των στόχων της που αντανακλώνται στον προϋπολογισμό του 2015, το ναυάγιο των συνομιλιών της με τους υπάλληλους των δανειστών στο Παρίσι, τους νέους εκβιαστικούς όρους που δόθηκαν από τη τρόικα με πρόσχημα δημοσιονομικό κενό 2,5 δις ευρώ και την οργισμένη λαϊκή αποδοκιμασία νέων μέτρων επιβάρυνσης της εθνικής οικονομίας και κοινωνικής εξαθλίωσης, επιχειρεί να παραμείνει στη κυβερνητική εξουσία μετακυλώντας τους εκβιασμούς στους ταλαντευόμενους βουλευτές και τον λαό. Χρησιμοποιεί την αθλιότητα της κινδυνολογίας των αρπακτικών της αγοράς, ξένων και ντόπιων θεσμικών παραγόντων που έπρεπε να επιβεβαιώσουν το ρόλο τους, τον φόβο μπροστά στο άγνωστο, ως τρομοκρατικό όπλο για την αποφυγή της εκλογικής ανατροπής, την εφαρμογή νέων εφιαλτικών μέτρων, τη διαιώνιση νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών.

Το δημόσιο σύστημα υγείας στα δεδομένα της κυβερνητικής πολιτικής, του νέου προϋπολογισμού και των προαπαιτούμενων που απαιτούν οι δανειστές για να υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης- αυξημένης επιτήρησης, οδηγείται στη πλήρη απαξίωση και κατεδάφιση. Ο προϋπολογισμός του 2015 για να εμφανίσει «πρωτογενές πλεόνασμα» 3 δις ευρώ, μηδενίζει το κονδύλιο για προσλήψεις που υποτίθεται θα δρομολογηθούν (1500 γιατρών και 2500 νοσηλευτικού κ.ά. προσωπικού ) και για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ, τους συμβεβλημένους γιατρούς – εργαστήρια – κλινικές – κέντρα αποκατάστασης – εργολάβους, επιβάλει νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, μειώνει κατά 432 εκατ. ευρώ την χρηματοδότηση των Νοσοκομείων-Κέντρων Υγείας και κατά 354 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, καθηλώνει τη φαρμακευτική δαπάνη στα 1,51 δις ευρώ και τη συνολική δημόσια δαπάνη υγείας στο 4,3 % του ΑΕΠ (έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 7% ). Ταυτόχρονα, στα προαπαιτούμενα που απαιτούν οι δανειστές για να βρεθούν άλλα 1,8 δις ευρώ, περιλαμβάνεται νέα περικοπή στις δαπάνες υγείας, αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, νέα επιβάρυνση των ασφαλισμένων… Κι όλα αυτά εν μέσω συνεχούς αιμορραγίας της χώρας σε νέους γιατρούς που αναγκάζονται σε μετανάστευση, κι όταν τα κενά στα Νοσοκομεία, στις Μονάδες του ΠΕΔΥ, στο ΕΚΑΒ, στις ΜΕΘ, στα Κέντρα Υγείας, στα Περιφερικά Ιατρεία, είναι εκρηκτικά – ιδιαίτερα στα Νησιά και τις δυσπρόσιτες περιοχές.

Αποφάσεις

Α.- Η ΟΕΝΓΕ συνεχίζει να διεκδικεί τους στόχους που έθεσε και στην πρόσφατη κινητοποίηση της 27ης Νοεμβρίου:

– Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ

– Αποκατάσταση Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου

– Αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για το δημόσιο σύστημα υγείας

– Δυνατότητα δωρεάν, ισότιμης και ποιοτικής πρόσβασης όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας.

Β.- Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη δικαίωση από το ΣτΕ σχετικά με το επίδομα βιβλιοθήκης, ζητώντας να υπάρξει μόνιμη λύση μέσω νομοθετικής ρύθμισης, ενώ συνεχίζει τη διαδικασία προσφυγών για αποκατάσταση του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Β.- Θεωρούμε θετική την επικείμενη ψήφιση της μονιμοποίησης των γιατρών επί θητεία και ζητούμε να υπάρξει ταυτόσημη ρύθμιση για τους Γενικούς γιατρούς, ενώ θεωρούμε ως απαράδεκτες τις νομοθετικές διευθετήσεις για το εφημεριακό, πράγμα που εκφράσαμε στην τοποθέτησή μας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Τέλος, θεωρούμε ως παντελώς δυσανάλογες και αναποτελεσματικές τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο 23 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου και αφορούν σε απαγόρευση συμμετοχής ήδη υπηρετούντων γιατρών σε μελλοντική προκήρυξη θέσεων.

Γ.- Ειδική αναφορά με μορφή παραρτήματος στην απόφαση της ΟΕΝΓΕ καταλαμβάνουν τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με ιδιαίτερη οξύτητα στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, εξαιτίας της πραξικοπηματικής και τελεσιγραφικής απόφασης του Διοικητή του ΠΓΝΑ κ. Λαζόπουλου που από 1ης Δεκεμβρίου κατήργησε όλα τα τμήματα του ΕΣΥ.

Για το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΔΗΜ. ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.