Μουσικός παίζει σαξόφωνο κατά τη επέμβαση στον εγκέφαλό του [βίντεο]

Το “ξύπνιο χειρουργείο” (wake surgery) στον εγκέφαλο είναι μια προκλητική μέθοδος για τους Νευροχειρουργούς, κατά την οποία απαιτείται ο ασθενής να έχει τις αισθήσεις του κατά την επέμβαση.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται όταν μια βλάβη, συνήθως ένας όγκος, είναι κοντά σε ευγενή σημεία του εγκεφάλου τα οποία δεν είναι εύκολο να παρακολουθήσουν οι Νευροχειρουργοί μέσω τεχνολογικών βοηθημάτων.

Έτσι, προκειμένου να αποφευχθεί ζημιά στις σημαντικές αυτές περιοχές του εγκεφάλου, οι Ιατροί κρατούν ξύπνιο τον ασθενή και του ζητούν να κάνει δραστηριότητες που να ενεργοποιούν τις ευαίσθητες περιοχές και να προειδοποιούν τον Χειρουργό για οποιαδήποτε μεταβολή.

Για την ασφαλή αφαίρεση όγκου στον εγκέφαλο από έναν 27χρονο μουσικό στην Ισπανία, οι Νευροχειρουργοί ζήτησαν από τον ασθενή να παίξει σαξόφωνο σε ορισμένα βήματα του 12ωρου χειρουργείου στο οποίο υπεβλήθη.

Με τον τρόπο αυτό, η χειρουργική ομάδα όχι μόνο ολοκλήρωσε με επιτυχία μια δύσκολη επέμβαση, αλλά είχε και μια πολύ ζεστή μουσική συντροφιά.

eidikeuomenoi.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.